Çocuklar "Mavi Çocuk Etkinliği" ile  denizle buluştu

Bu yıl 4’üncüsü düzenlenen Mavi Çocuk etkinliği, çocukları denizle buluşturarak farklı bir 23 Nisan deneyimi sundu. 2016’dan bu yana düzenlenen “Mavi Vatan-Mavi Çocuk-Mavi Uygarlık” etkinliği çocukların küçük yaşlardan itibaren deniz sevgisiyle büyümelerini hedefliyor.

Emekli Amiral Cem Gürdeniz’in dilimize yerleştirdiği Mavi Vatan kavramından yola çıkarak Bebekliler Derneği ve Bebek Semt Girişimi’nin fikri olarak ortaya çıkan etkinliğe; Bebek Mahallesi sakinleri başta olmak üzere Sahil Güvenlik Marmara ve Boğazlar Bölge Komutanlığı, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü, Deniz Müzesi Komutanlığı, Deniz Harp Okulu, Beşiktaş Kaymakamlığı, Beşiktaş Belediyesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Koç Üniversitesi Denizcileşme Forumu, DAKSAR, gibi pek çok kurum, kuruluş, dernek ve vakıf destek veriyor.

Mavi Çocuk etkinliği kapsamında, gün boyu; folklor gösterileri, ‘Başka Gezegen Yok’ söyleşisi, serbest dalış rekortmeni Devrim Cenk Ulusoy ile söyleşi, müzik performansları, çocuk diskosu, resim ve kompozisyon yarışmaları, belgesel gösterimleri, geleneksel kayık gösterileri yapıldı. Derinlere Saygı Dalış Topluluğu’nun Sahil Güvenlik askerleri ile sualtı gösterisi, Motobahriye Motosiklet Kulübü’nün Dolmabahçe Sarayı önünden yaptığı toplu sürüş ve kürek ve yelken simülatörlerininde de çocukların ilgisini çeken etkinlikler yapıldı.

"Boğaziçi’nin yeni girişimlere ve fikirlere ihtiyacı var"

"Mavi Vatan" kavramını dilimize yerleştiren KÜDENFOR (Koç Üniversitesi Denizcileşme Forumu) Direktörü E. Amiral Cem Gürdeniz, etkinlikle ilgili duygu ve düşüncelerini dile getirdiği açıklamasında şunları söyledi;  "Bildiğiniz üzere İstanbul Boğazı sadece Türkiye’nin değil dünyanın en seçkin en gösterişli coğrafi oluşumlarından birisidir. Ancak bu coğrafi seçkinlik, denizcileşme ile aynı paralelde değildir. Boğaziçi’nin denizciliği cumhuriyetin ilk yıllarında çok gelişmiş iken bugün geridir. Deniz, yüzme, yelken, kürek kulüpleri yoktur. Sandal kültürü yok olmuştur. Güzelim şehir hattı vapurlarının yerini çok çirkin motor ve gemiler almıştır. Bu çerçevede Boğaziçi’nin yeni girişimlere ve fikirlere ihtiyacı vardır. Bebek semti, özellikle sahip olduğu koy ve halkı ile İstanbul Boğazı’nda öne çıkan bir yerdir. Birikimli aydın ve yaratıcı bir halkı vardır. Ben Bebekliler Derneği ile 2016 yılında Montrö Boğazlar Sözleşmesi üzerine yapılan bir seminerde tanıştım. O dönemde Mavi Uygarlık kitabım yeni çıkmıştı. Dernekten okuyanlar varmış. Beni Bebek’e davet ederek denizcilik ve denizcileşme faaliyetleri hakkında görüş alışverişinde bulunduk. Bir yıl önce sandal kültürüyle ilgili bir faaliyet yaptıklarını, anlattılar. Ben de onlara bu faaliyeti daha büyütüp küçük çaplı bir denizcilik festivaline dönüştürmeleri konusunda tavsiyede bulundum. Sonuçta Bebekliler Derneği Mavi Çocuk festivalini yarattılar. Bu sene üçüncüsünü yaptılar. Her sene büyüyor, çok başarılı bir organizasyona dönüşüyor. Gelecekte bu festivali devletin de desteklemesi ile parka yüzer bir rıhtım getirilip, teknelerin yanaşıp kalkması kolaylaştırılırsa festival, çok çekici çok daha etkin bir hale dönüşür diye düşünüyorum. Biz KÜDENFOR (Koç Üniversitesi Denizcilik Forumu) olarak çocuklarımızın bu güzel bayramının denizle buluşmasına bir filika ile katıldık. Seneye bu faaliyetin daha da büyüyerek gerçekleştirmesini diliyorum. Emeği geçenleri tekrardan kutluyorum."

Etkinliğe iki adet bot ile destek veren Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'de aralarında 20 down sendromlu çocuğun olduğu 80 çocuğa boğaz gezisi yaptırdı.

Mavi Çocuk etkinliğinde, deniz emniyeti ve denizciliği sevdirme görevi üstlenen DAK-SAR (Denizde Arama Kurtarma) da vardı. DAK-SAR gün boyunca çocukları botlarıyla boğazda gezdirdi, çeşitli etkinliklerle katkıda bulundu.

Denzihaber.com'a, etkinlikte yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi veren DAK-SAR Yönetim Kurulu Başkanı Kaptan Serdar Argıç  böyle bir etkinliğin yapılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi, "Biz burada emniyet ve denizciliği tanıtma görevi yapıyoruz. Düğüm yapmayı öğretiyor, halat çekme yarışları ile güne hem eğlendirici hem öğretici aktivitelerle katkıda bulunuyoruz. Palamar botumuzla tekneleri yedekliyoruz. Bu yıl 3. kez bu etkinliğe katılıyoruz. Çocuklara denizi sevdirmek için elimizden ne gelirse yapmak amacındayız. Öncelikle temel emniyet bilgilerini veriyoruz, gün boyunca denizde tur attırıyoruz. Tabii bu arada etkinlik süresince deniz emniyeti görevimizi de yerine getiriyoruz."dedi.

Editör: TE Bilişim