Dünyaca ünlü mega yat, tekne ve yelkenlilerin yanı sıra sektöre ait tüm aksesuar ve ekipmanların sergilendiği CNR Avrasya Boat Show Fuarının VİP açılışı bugün Ataköy Marina'da gerçekleşti.Türkiye'de denizcilik sektörünün en büyük buluşması olan, CNR Avrasya Boat Show’a artık denizde de düzenleniyor.

"CNR Avrasya Boat Show-Uluslararası Deniz Araçları, Ekipmanları ve Aksesuarları Fuarı"nın VIP ve basın açılışı yapıldı. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz Ticareti Genel Müdürü Cemalettin Şevli, CNR Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ceyda Erem, Deniz Endüstrisini ve Denizciliği Geliştirme Derneği (DENTUR) Başkanı Alparslan Sirkecioğlu, KOSDER Başkanı Salih Zeki Çakır'ın katılımı ile VİP açılışı yapılan fuar 2 Ekim Tarihine kadar açık olacak.

Açılışta söz alan Alparslan Sirkecioğlu CNR fuarcılık olarak doğru adresin bu marina olduğuna inandıklarını söyledi. Fuarı denize de indirerek gerek sektörün gerekse ülkemizin ekonomisine yapılan katkıyı artırdıklarını anlatan Sirkecioğlu burada eylül ve mayısta yapılacak fuarları sonuna kadar destekleyeceklerini söyledi. 

Fuar açılışına katılamayan İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan'ın yerine ise Yönetim Kurulu üyesi Faruk Okuyucu kısa bir konuşma yaptı: Okuyucu konuşmasında  Türk Bayrağına geçen yatlara sağlanan  kolaylığın sektöre olumlu yansıdığını belirtti, ayrıca amatör denizcilik ile ilgili beklentilerinden söz ederek. "Ülkemiz insanına denizi sevdirmek istiyorsak amatör denizciliğe yeterince önem vermeliyiz" dedi.

Cemalettin Şevli: "Dünyada söz sahibi olmak için denizlerde var olmak gerekir"

Fuarın açılışına katılan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz Ticareti Genel Müdürü Cemalaettin Şevli bir konuşma yaptı.Şevli, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ve Müsteşar Suat Hayri Aka'nın selamlarını ileterek başladığı konuşmasında şunları söyledi: "Özellikle Türkiye'de denizcilik sektörünün buluşması olan CNR Avrasya Boat Show'a "hoşgeldiniz" diyorum.Ataköy Mega Yat Marina'da gerçekleşen bu organizasyona nazik davetlerinden dolayı CNR EXPO Fuar mekezine, yöneticilerine ve DENTUR'a teşekkür ederim. Anavatanda güvende olmak için denizde güçlü olmak dünyada söz sahibi olmak için denizlerde var olmak gerekir. Yalnız bizim değil tüm dünyanın projelerini izlediği İstanbul'lumuz bügün başlayan ve hepimizin kalbini kazanacak olan fuarımızın ev sahipliğinde bizi gururlandırmıştır.

Çağlar boyu bizi birbirinden ayıran engin denizlerimiz tüm dünyayı kavuşturur iken ekonomimizin, turizmimizin en önemli paydaşlarından biri haline gelmiştir. Ülkemizin önemli turizm fuarı olan bu etkinlik küresel çapta gelişmelerin yaşandığı ve en hızlı büyüme eğlimine sahip olan ülkelerden biri olduğumuzu bir kez daha göstermiştir.

"Ülkemizde deniz kültürünün geliştirilmesi için gayret içerisindeyiz."

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığımızın ana politikalarından biri de 8489 Kilometre kıyı şeridine sahip ülkemizin imkanlarının potansiyellerinin her geçen gün artırılmasıdır.Sizlerinde bildiği gibi ülkemizde deniz kültürünün geliştirilmesi ve istihdam sağlanması, denize kıyısı olmayan yerleşim yerlerinde yaşayan vatandaşlarımızın da alt yapısı modern uygulamalar ile denizcilik kültürüne ait bütün aktivitelerden yararlanması ve haberdar olması için büyük gayret içerisindeyiz.

"5 bin civarında yatımızı Türk Bayrağı ile taçlandırmayı amaçlamaktayız"

Son günlerde Türk sahipli yabancı bayrak ile karasularımızda seyir yapan ve marinalarımızda barınan özel kullanıma mahsus deniz ve iç su araçlarının Türk bayrağına geçişi amacıyla vergi indirimi uygulamayı, yaklaşık 5 bin civarında yatımızı Türk Bayrağı ile taçlandırmayı amaçlamaktayız. Yeni düzenleme ile Türk Bayrağı taşıma Türk sahipli yabancı bayraklı tekneler için avantaj haline gelecektir. Artan Türk Bayraklı turim teknesi ile birlikte ulusal arenada varlığımız derinleşecektir. Son verilere göre özel tekne 60 bin, balıkçı tekne sayımız 14 bin olmak üzere bağlama kütüğünde 84 bin civarında teknemiz kayıtlıdır. İşletme ruhsatlı marina sayısı 68'dir. Balıkçı barınakları sayısı ise 387'ye yükselmiştir. 28 bin civarında olan tekne bağlama kapasitemizin 2023 hedefleri doğrultusunda 50 bin olması olası ve gerçekleşmesi mümkün bir hedeftir. Uluslararası denizcilik fuarlarının düzenlenmesi, amatör denizciliğin desteklenmesi,gemi ve yat inşa sanayi ile yan sanayiinin tanıtımı,teknoloji tarnsferi,alternatif pazarlar ve siparişler ile bunun sonunda isdihdamın geliştirilmesi ülkemiz için döviz kaynaklarının oluşturulması gibi çok önemli sonuçlar doğurabilecek bir fırsattır. Bu kapsamda, özellikle deniz turizm sektörü ile, imalat ve yat sanayimizin bu fuarlara etkin bir şekilde katılmasının sağlanması desteklenmelidir.

"Temennimiz , denizlerimizin bizi ayıran değil kavuşturan olması"

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı olarak sektörün sorunlarına ve bu sorunların çözümüne olan hassasiyetimizi bir kez daha ifade ederken, başta Deniz Ticaret Odamız  ve çok değerli üyeleri olmak üzere 4-6 Kasım 2016 tarihinde Haliç Kongre Merkezinde ülkemizin ev sahipliğinde Sayın Başbakanımızın ve İMO Genel Sekreteri eşliğindeki İMO'ya kayıtlı üye 174 ülkenin temsilcilerinin katılımları ile gerçekleşecek Dünya denizcilik Sektörünün katılacağı etkinliğe  tüm denizci dostlarımızı davet eder, fuarın başarılı geçmesini diler , denizlerimizin bizi ayıran değil kavuşturan olması temenni ediyorum."

2 Ekim Tarihine kadar açık olacak fuarın açılış seramonisi kurdela kesimiyle sona erdi.
Editör: TE Bilişim