İstanbul Çevre Konseyi Genel Sekreteri Türksen Başer Kafaoğlu, 'Ülkemiz çöplük değil. Emekçilerimizin yasama hakkı önemsenmeli' diye konuştu.

İstanbul Çevre Konseyi, yabancı firmaların asbestli gemi sökümlerini Türkiye'deki tersanelerde yapmasına tepki gösterdi. İstanbul Çevre Konseyi Genel Sekreteri Türksen Başer Kafaoğlu, yaptığı açıklamada, Amsterdam Limanı'nda 7 yıl bekleyen ve İzmir Aliağa'da sökülmesi planlanan Otopan gemisinin ölümcül bir çevre ve sağlık kirliliğine yol açacağı uyarısında bulundu.

Kafaoğlu, sökümlerde alınması  gereken zorunlu önlemlere dikkat çekerek, uluslararası firmaların Türkiye'deki tersanelerle anlaşıp, sağlıksız koşullarda ucuz ve geçici işçi çalıştırdığını savundu. Asbest sökümleri sırasında ortaya çıkan 'mavi asbest'in son derece tehlikeli, bulaşıcı ve kanserojen etkili olduğunu vurgulayan Kafaoğlu, bu maddeler yüzünden hayatını kaybedebilecek çalışanların ailelerine ödenmesi gereken maliyet yükünü gelişmiş ülkelerin dahi kaldıramadığının  altını çizdi.

Asbestli gemi sökümlerini kendi ülkelerinde yapmak istemeyen ya da izin alamayanların Türkiye'deki tersanelere yöneldiğini belirten Kafaoğlu, 'Ülkemiz çöplük değildir. Emekçilerimizin yaşama hakkı önemsenmelidir. Söz konusu geminin ülkemizin kıyılarını çöplük olarak kullanmasına izin vermeyiz' diye konuştu. Kafaoğlu, asbest gemi sökümlerinin yasaklanması için tüm Bakanlıkları bir an önce göreve çağırdıklarını bildirdi.

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim