CARETTALARIN YOLCULUĞU BAŞLADI

Antalya’nın Kemer İlçesi’ne bağlı Çıralı Köyü ve Kumluca İlçesi’ne bağlı Olimpos sahillerinde, nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya bulunan ve koruma altına alınan caretta caretta cinsi kaplumbağa yavruları, yumurtalarından çıkmaya Goldenbahis başladı.
Kemer’e bağlı Ulupınar Köyü’nde 2000 yılında kurulan ve caretta carettaların koruma ve kontrolü görevini üstlenen Ulupınar Çevre Koruma ve Geliştirme Kooperatifi Başkanı Bayram Kütle, caretta caretta yavrularının 1 Mayıs’tan itibaren sahillere çıkarak yumurtlamaya başladığını belirtti.

Mayıs sonu ve Haziran başında Çıralı ve Olimpos sahillerine çıkan caretta carettaların, bıraktıkları yumurtalardan son birkaç gündür yavruların gün yüzüne çıkmaya başladığını ifade eden Kütle, şöyle devam etti:

“Kooperatifimiz, 2003’te 89 yuva, 2004’te 86, bu yıl da 54 yuva tespit etti. Tespit ettiğimiz yuvaları, tel kafeslerle koruma altına alıyoruz, her gün kontrol ediyoruz. Yaklaşık 2 ay kuluçka dönemi olan caretta caretta yumurtalarından yavrular çıkmaya başladığında da yavruları sayarak kontrol edip, onların sağlıklı bir şekilde denize ulaşmalarını sağlıyoruz.”

GEÇEN SENEYE GÖRE SAYI AZALDI
Geçtiğimiz yıllara göre bu yıl yuva sayısının az olmasının nedeninin, caretta carettaların sahilde kendilerine göre güvenli ortam bulamamalarından kaynaklandığını ifade eden Kütle, şunları kaydetti:

“Kooperatif olarak bu göreve ilk başladığımızda 8 kişi çalışıyorduk, ancak şu anda 3 kişiyle görevi sürdürüyoruz. Gerekli tedbirler alınarak, daha iyi bir koruma yapabilirsek, yuva sayısının artacağını ümit ediyorum. Bu yıl 54 yuvadan ortalama 3 bin 500-4 bin civarında sağlıklı yavru çıkmasını bekliyoruz. Bu konuda bizlere halkımız ve turistler de yardımcı oluyor.”

Kütle, Çıralı’daki tatilcilerin hem doğal bir ortamda tatil yapmanın keyfini çıkardıklarını, hem de kendi ortamlarında üremeye çalışan caretta carettalara yardımcı olduklarını sözlerine ekledi.
DenizHaber.Com-Ajanslar
Editör: TE Bilişim