CARETTA CARETTA'LAR İŞ BAŞINDA!

Ege Üniversitesi, Adnan Menderes Üniversitesi, Viyana Üniversitesi'nden öğrenciler ve bazı Avrupa ülkelerinden gelen gönüllülerin katıldığı çalışmalarla yuvalar dış etkilerden korunarak yumurtalardan çıkacak yavruların denize ulaşmaları sağlanacak.

Öğrenciler, plajdaki insan faaliyetlerinin kaplumbağaları olumsuz etkilediğini görüşünü dile getirirken çalışmalarına destek verilmesini de istiyor. Öğrencilerin çalışmalara başlaması dolayısıyla bir açıklama yapan Fethiye Doğayı Koruma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Ali İhsan Emre, Çalış Plajı'ndaki kaplumbağa yuvalarının korunması çalışmalarını 15 yıldır yürüttüklerini belirterek, "Yapacağımız çalışmalara Ege Üniversitesi, Adnan Menderes Üniversitesi, Viyana Üniversitesi'nden öğrenciler ve bazı Avrupa ülkelerinden gelen gönüllüler katılıyor. Bu yıl yuvalama biraz geç başladı. Umarım sezon ortalarında doldurulur. Kaplumbağalar, Fethiye'nin sembolü haline geliyor. İnsanlarımızın kaplumbağa yuvalarını korumak için koyduğumuz kafeslere dikkat etmelerini, saygılı davranmalarını, kafeslerle oynayanları ikaz etmelerini istiyoruz" dedi.

Şimdiye kadar yaptıkları araştırmalarda bir yuvada en az 17, en çok 162 yumurta tespit ettiklerine dikkat çeken Emre, yuvalarda ortalama 80-100 yumurta bulunduğunu ve Çalış'ta 5 yuva belirlediklerini de söyledi. Yuva sayısının ilerleyen günlerde artmasını beklediklerini ifade eden Ali İhsan Emre, "Sanırım daha önce gelen kaplumbağalar, Çalış'ın kalabalık olduğunu hissederek Yanıklar'a doğru gidiyor" açıklamasını yaptı.

6 yıldır Çalış'ta kaplumbağa yuvalarının korunması ile ilgili çalışmalara katılan Viyana Üniversitesi öğrencisi Christine Fellhofer, "Her geçen yıl iyileşmenin yanısıra kötüleşmenin de olduğunu görüyorum. Plajda insan yoğunluğunun artması, yumurtlama için gelen kaplumbağaların işini zorlaştırıyor.

İyileştirmelerin yapılması yönünde çalışmaların yoğunlaştırılması gerekiyor" şeklinde görüşlerini ifade etti.
Birinci hedeflerinin bölgedeki kaplumbağaları korumak olduğunu vurgulayan Adnan Menderes Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü öğrencisi Ali Bora Balta ise, "Çalış'ta 5, Yanıklar'da 42 olmak üzere 47 yuva belirledik. Çalış Plajı'nda en önemli sorun ışık. Otellerin ve barların ışıkları kaplumbağaları etkiliyor. Dolayısıyla yuva sayısı az. Çalış bölgesi, geceleri de kalabalık oluyor.

Gece yuva aramaya çıktığımız zaman mangal yapanları görüyoruz. Bu tip faaliyetler, kaplumbağaları olumsuz etkiliyor. Yuvaları korumak için koyduğumuz kafesleri çöp alanı zannederek içlerine çöp atanlar bile oluyor" diye konuştu.

4 yıldır Çalış bölgesindeki çalışmalara katılan Adnan Menderes Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü öğrencisi Tuncer Sezgin, plajdaki insan faaliyetlerinin kaplumbağaları olumsuz yönde etkilediğini söyledi. Sezgin, "Özellikle sportif faaliyetler çok büyük sorun oluşturuyor. Çalış'ta geçen yıl 22 yuva varken bu yıl şu Oslobet ana kadar sadece 5 yuva var. Her yıl artan turist sayısı, kaplumbağaların buraya gelişini engelliyor" şeklinde konuştu.

Kaplumbağa yumurtalarının korunması için yerleştirilen kafesler hakkında bilgi veren Balta ve Sezgin, yuva korumada kullandıkları yuva üstü ve yuva içi kafesler olduğunu belirterek yuva içi kafeslerin tilki, domuz ve köpeklerin daha yoğun olduğu yerlerde kullanıldığını, Çalış'ta yuva üstü kafesleri kullandıklarını ve üzerlerine caretta caretta yuvası olduğuna dair bilgilendirme yazısı astıklarını ifade etti.

Kaynak: İHA

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim