Büyük Keşif UNESCO'da Tanıtıldı

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nün (UNESCO) Fransa'nın başkenti Paris'teki genel merkezinde düzenlenen konferansta, Türkiye'de bulunan dünyanın en eski gemi batığı tanıtıldı.
Konferansta, Antalya'da keşfedilen 3 bin 600 yıllık gemi batığına ilişkin video ve fotoğraflar eşliğinde bilgi verildi.

Antalya Valisi Münir Karaloğlu düzenlediği basın toplantısında, su altı arkeolojisi bakımından çığır açacağına inandığı yeni bir keşif yaptıklarını söyledi ve "Kazı çalışmalarına başlayacağımız Batı Antalya, su altının Göbeklitepesi'dir" dedi.  Valiliğin verdiği bilgilere göre, 3 aşamalı uygulanan çalışmalarda batığın bilimsel fotoğraf ve filmleri çekildi, yayıldığı alanın derinlikleri ve fiziki özellikleri kayıt altına alındı. Yürütülen çalışmalarda batığın yaklaşık 50 metre derinlikte olduğu ve en az 1500 kiloluk külçe bakır yükü bulunduğu kanıtlandı.

Milattan önce 1600'lü yıllara tarihlenen gemi batığı, yaklaşık bir ay önce Antalya açıklarında bulundu ve 'Batı Antalya Batığı' adı verildi.

'Batı Antalya Batığı, su altının Göbeklitepesi' '

Batı Antalya Batığı, su altının Göbeklitepesi' Antalya Valisi Münir Karaloğlu düzenlediği basın toplantısında, su altı arkeolojisi bakımından çığır açacağına inandığı yeni bir keşif yaptıklarını söyledi ve "Kazı çalışmalarına başlayacağımız Batı Antalya, su altının Göbeklitepesi'dir" dedi. Valiliğin verdiği bilgilere göre, 3 aşamalı uygulanan çalışmalarda batığın bilimsel fotoğraf ve filmleri çekildi, yayıldığı alanın derinlikleri ve fiziki özellikleri kayıt altına alındı. Yürütülen çalışmalarda batığın yaklaşık 50 metre derinlikte olduğu ve en az 1500 kiloluk külçe bakır yükü bulunduğu kanıtlandı. Yürütülen çalışmalarda batığın yaklaşık 50 metre derinlikte olduğu ve en az 1500 kiloluk külçe bakır yükü bulunduğu kanıtlandı.

Bu külçeler yastığa benzediği için "yastık formlu" olarak sınıflandırılıyor. Bu, Prof. Dr. George Bass'ın "Tip 1" olarak adlandırdığı, dünyada bilinen ilk bakır külçe formunu oluşturuyor. Batığın görülebilen yayılımından, geminin 12-14 metre boyunda, standart bir Tunç Çağı ticaret gemisi olduğu değerlendiriliyor.

Batığın görülebilen yayılımından, geminin 12-14 metre boyunda, standart bir Tunç Çağı ticaret gemisi olduğu değerlendiriliyor. Doç. Dr. Hakan Öniz ile araştırma ekibi tarafından keşfedilen batık, taşıdığı yük açısından da çok önemli. Batığın ana yükünün bakır külçeler olduğunu ifade eden Doç. Dr. Öniz, "Külçelerin tipolojisinden, bunun milattan önce 16. yüzyıla ait bir ticaret gemisi olduğu ortaya çıkıyor. Bu özellikleriyle bilimsel olarak dünyada su altı arkeolojisi kapsamında çığır açtı" dedi.

Editör: TE Bilişim