Boylu soylu yelkenliler Türkiye'ye geliyor

Boylu soylu yelkenli gemi ne demektir? Önce belirtelim: Türkiye'nin boylu soylu bir yelkenli gemisi yok! Denizcilik geleneği devlet indinde askeri denizcilikten öteye gitmemiş, ticaret denizciliği bilincini eğitimle ve teşvik ederek halkına kazandıramamış ülkelerin de boylu soylu gemileri yok. Hatta denizcilik müzeleri yok!

Yıllardır olduğu üzere bir grup denizci "Boylu soylu yelkenli bir okul gemimiz olsun" diyerek bir araya geldiler ve dernek kurdular. Başkanları Kaptan Ferit Biren. Mayıs-haziran aylarında devam edecek Volos-Varna-İstanbul-Lavrion yarışında Türk sancağını temsil edecekler.

Bu regattanın adı ‘Boylu Soylu Yelkenlilerin Tarihi Denizlerdeki Yarışı.'

Türkiye'den katılmak için bir avuç denizci Bodrum'dan zamanında eğitim amaçlı inşa edilmiş yelkenliyi kiraladılar. Tüm giderleri şimdiye kadar aralarında ve bazı denizcilik firmalarının katılımıyla kısmen topladılar. Fakat 200.000 TL'ye daha ihtiyaçları var. Maddi destek sağlayacak firmaların logoları veya sloganları yelkene yazılacak. Asıl hedef Türkiye'yi boylu soylu tarihi yelkenliler arasında temsil edebilmek ve bayrak gezdirmek.

Firmalarımıza, denizlere gönül vermiş ve imkân sahibi herkese çok yalın bir şekilde sesleniyorum: Siz de bu yarışın gerçekleşmesine katkıda bulunun.

Volos-Lavrion arasındaki yarışa siz de katılabilirsiniz.

‘Boylu Soylu Yelkenlilerin Tarihi Denizlerdeki Yarışları' (Regatta) mayıs ayı ile haziran başı arasında yapılacaktır. Bu yarışın bir ayağı, 9-12 Mayıs günleri efsaneye göre Jason ve Argonaut'un ‘Altın Post'u ararken gittikleri Yunanistan'ın Volos'undan başlayarak Çanakkale Boğazı'ndan Karadeniz'e çıkan yolu izleyecektir. Boylu soylu yelkenliler 21-24 Mayıs günleri Bulgaristan'ın Varna Limanı'nda olacaklardır. Filo oradan Regatta'nın, 2010'da Avrupa Kültür Başkenti olarak tanımlanan kent kutlamalarının odak noktası olacağı İstanbul'a (27-30 Mayıs) gelecektir.

Düşününüz ki, her biri tarihi özelliklere sahip boylu soylu yelkenliler üç gün boyunca İstanbul sularında olacaklar ve dünya genelinde mükemmel bir ülke ve turizm tanıtımı sağlanmış olacaktır. Filo, İstanbul'dan sonra yelken açarak Atina yakınında ve Attica bölgesindeki diğer tarihi ve kültürel kent olan Lavrion'a (4-7 Haziran) kadar yarışı sürdürecektir. 


 
Kurallar neler

‘Boylu Soylu Yelkenlilerin Tarihi Denizlerdeki Yarışları', üç yarıştan oluşacaktır. Tümü, Sail Training International Yarış ve Yelken Kuralları bölümünde tanımlandığı gibi ilk yarış, Yunanistan Volos'ta, Volos'tan 30 mil kadar uzaktaki Skiathos Adası'nın güneyindeki en uygun noktada 12 Mayıs'ta başlayacaktır.

Filo, Sporades Adaları ile limana ve daha sonra da çok sayıda geçiş noktasını geçerek 160 mil kadar uzaklıktaki Çanakkale girişi batısındaki son geçiş noktasına yönelecektir. Marmara ve İstanbul Boğazı'nı motor çalıştırarak geçmelerine izin verilecek ve Karadeniz'de yaklaşık 170 mil uzakta ilk yarışın ikinci ayağı için başlama noktasına ulaşmaları için 60 saat verilecektir. Bu 60 saatlik süre içinde istedikleri yerde durabilir, mürettebat hariç kumanya alabilir ve dinlenebilirler. Yarışa 60 saatten az süre içinde tekrar başlayamazlar ve yarışı 21 Mayıs'ta Bulgaristan Varna'da bitirmelidirler.

Dört günlük şenlik sonrası filo, Bulgaristan Ulusal Günü olan 24 Mayıs'ta Varna'dan ayrılacak ve ikinci yarışa başlayacaktır. Bu yarış birçok geçiş noktasından geçerek 27 Mayıs'ta sona ereceği İstanbul Boğazı'nın kuzey girişine doğru 200 millik bir yolu kapsayarak sürecektir. Filo daha sonra şenliğin bir diğer dört günlük bölümü için İstanbul'da toplanacaktır.

Filo İstanbul'dan 30 Mayıs'ta ayrılacak ve Marmara Denizi ve Çanakkale'ye yelken açarak yarışın başlangıç noktasına doğru ilerleyecektir. Üçüncü yarış 1 Haziran'da başlayacak ve güneye, Volos'un 30 mil güney açığındaki Skiathos adacıklarından limana, Lavrion'a doğru sürecektir. Üçüncü yarışın uzaklığı yaklaşık 220 mil olacak ve 4 Haziran'da Lavrion'da bitecektir. Boylu soylu yelkenliler kendi limanlarına geri dağılacakları 7 Haziran'a kadar burada borda bordaya bağlı olacaktır.

Volos genç denizcileri ve uluslararası ziyaretçileri, turistleri Yunan denizciliğinin simgesel gemi tipi ‘Argo' ile karşılayacaktır. Her uğrak limanında ülkeler bu bulunmaz fırsatı denizcilik kültürleri, turizmi adına teşvik edecek şenliklerle kutlayacaklardır.
 
Boylu soylu gemimiz yok

Yok işte... Koskoca Türkiye'nin boylu soylu yelkenli eğitim gemisi yok!

Neden olmasın ki? Geliniz bu rüyayı gerçekleştirmek için yıllardır uğraş veren Türk denizcilerinin yanına siz de katılın, manen ve maddeten destek sağlayın. Gençler, denize gönül verenler boylu soylu yelkenli gemimize gemici olarak katılsınlar, hem heyecanlarla yüklü bir deniz seyahatini yaşasınlar hem de eğitim görsünler. Daha da ötesinde diğer denizci ülkelerin bayrakları arasında Türk bayrağı da dalgalansın.

Tüm bu anlattıklarımı, beni Park Şamdan'da bir öğle yemeği sohbetine davet eden Sarıoğlu Denizcilik Başkanı Kaptan Tahir Sarıoğlu'ndan ve Gemi Makineleri İşletme Mühendisi Yusuf Mardin'den dinledim.

Boylu Soylu Yelkenli Tekneler Regattası'na 50 yıllık tarihinde yalnızca bir Türk teknesi, Yusuf Mardin'in babası armatör Haşim Mardin 1956 yılında ‘Rüyam' yatıyla katılmıştı. Son yıllarda denizciler bir dernek çatısı altında birleşirlerken sivil toplum kuruluşlarının projeye destek vermelerini beklemekteler.

Eğer anlattıklarıma olumlu bakıyorsanız, bu yarışta yer almak istiyorsanız ya da maddi bir katkıyla projeye destek olmayı önemsiyorsanız, ayrıntıları öğrenmek için; Kaptan Tahir Sarıoğlu Cep: 0532 694 1907 veya E-posta: [email protected]

Editör: TE Bilişim