Denizlerin belki de en sevimli balıkları olan yunusları bizler daha çok televizyon dizileri, belgeseller, sinema filmleri veya basından tanırız. Üç tarafımız denizle çevrili olmasına rağmen canlı olarak görenimi/ çok azdır, istanbul veya Marmara Denizi'nde deniz araçlarını sıkça kullananlar dışında birçoğunuz Türkiye denizlerinde yunus varlığından bihaberdir. Oysa denizlerimizde tam 10 farklı türde yunus bulunuyor. Bu türlerden üçü de istanbul Boğazı'nın serin sularında yaşıyor. Özellikle sonbahar ve ilkbahar aylarında Boğaz'dan sürüler halinde yunuslar geçiyor. Diğer zamanlarda da Adalarlar ile Şile arasında bu sevimli balıklara rastlamak mümkün.

Türkiye denizlerinde, özellikle de Boğaz'da yaya-şan yunuslarla ilgili istanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'nden 5 su ürünleri mühendisi yıllardır araştırma yapıyor. Prof. Dr. Bayram Öztürk başkanlığında, Yard. Doç. Ayhan Dede, Dr. Ayaka Amaha Öztürk, Su Ürünleri Mühendisleri Arda Tonay ve Mert Keçeci'den oluşan araştırma ekibi Boğaz'da Afalına, Tırtak ve Mürur türü yunusların yaşadığını ortaya çıkarmış. Mert Gorabet Keçeci ve Arda Tonay ile Bo-ğaz'daki yunusları konuştuk.

Önce Mert Keçeci'ye yaptıkları araştırmaların önemini soruyoruz; "Bizim yaptığımız araştırma dünyada yaşayan yunuslar açısından da önem taşıyor. Çünkü burası bir göç yolu ve başka deııi/lerden gelip geçen yunuslar hakkında da bilgi topluyoruz, Buradaki yunusları inceleyerek Boğaz ve balık türleri hakkında da birçok bilgiye ulaşıyoruz."

Bu arada Arda Tonay, araştırmaların sürekli olacağını ve bu sayede Boğaz suyu ve canlılarıyla ilgili zaman içinde değişimleri gözlemleyebileceklerini dile getiriyor.

Mert Keçeci, araştırmalarında Istanbullular'ın kendilerine yardımcı olabileceğini bunun için yunus gördüklerinde mutlaka kendilerine veya Türkiye Denizleri Araştırma Vakfı'na (TÜDAV) haber vermelerini istiyor; "Gördükleri tarih saat, yer ve yönü not edip bizi arasınlar."

www.tudav.org Tel: (0216) 424 07 72

HABER: ŞERİF ERCAN/SABAH GAZETESİ/08 OCAK 2005

Editör: TE Bilişim