Bandırma Vapuru Maketlerde Hayat Buldu

Kurtuluş Mücadelesi'nin başlamasında önemli yeri bulunan tarihi Bandırma vapuru Samsunlu sanatçıların elinde yeniden hayat buluyor.

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün 19 Mayıs 1919 tarihinde 18 silah arkadaşıyla birlikte Kurtuluş Mücadelesi başlatmak için Samsun'a geldiği ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunda önemli yeri olan Bandırma Vapuru'nun Samsun'da orijinaline uygun inşasının ardından, Samsunlu sanatçıların ellerinde maketleriyle canlandı. 1925 yılında hurdaya ayrılan ve parçalanan bandırma vapuru, yeniden mini tasarımlarla birleştirildi. 60 çeşit Bandırma Vapuru, özel tasarımlarla ustaların elinde işlenerek hediyelik eşya olarak evlerde işyerlerinde yerini alıyor. Samsun Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı bünyesinde oluşturulan atölyede, Bandırma Vapuru'nun yeniden hayat bulması sağlandı.

Maket ustaları, bandırma vapurunun her ebatta modelini titiz bir çalışma ile hazırlayarak yurt içi ve dışına hediyelik eşya olarak gönderiliyor. Bütün parçaları orijinal şekilde hazırlanıyor, boyanıyor sonra montajı yapılıyor. Büyük ilgi göreve bandırma maketleri ise özelliği ve görünüşüyle büyük dikkat çekiyor. Gemi maketlerinin yanı sıra Bandırma Vapuru ve Atatürk işlemeli rölyefler de tasarlanarak satışa sunuluyor.

13 yıllık maket ustası Hulisi Arslantürk, Kurtuluş Mücadelesi'nde büyük öneme sahip Bandırma Vapuru'nun modeline göre 2-3 aylık çalışmalarla maketinin hazırlandığını söyledi. Tüm parçalarının orijinaline yakın bir şekilde tasarlandığını ifade eden Arslantürk, Bandırma Vapuru'nun maketleriyle yeniden hayat bulduğunu vurguladı. 25 yıllık maket ustası Haluk Özdemir, Bandırma Vapuru maketinin yurt içi ve yurt dışına gönderildiği, talep geldikçe üretimin yapıldığını, maket çalışmasının zorlu bir çalışma olduğunu, özellikle Bandırma Vapuru gibi bir geminin yapının üstlenmenin onurunu yaşadıklarını dile getirdi.

BANDIRMA VAPURU

Gemi 1878 yılında İskoçya 'nın Glasgow kentinde Mac. Intyre Paisley - Huston and Cardett tersanesinde 21 sıra numarası ile 279 grostonluk yolcu ve yük vapuru olarak inşa edildi. Gemi çeşitli ülkelerde hizmette kullanıldı. 12 Aralık 1891 tarihinde kaza sonucu batan gemi, aynı yıl içersinde yüzdürülüp Kıymı adı ile İstanbul Rama Derasimo firmasına satılarak İstanbul Limanı'na kayıt edildi.
1894 yılında o zamanki Deniz Yolları İşletmesi anlamına gelen İdare-i Mahsusa'ya nakledilen gemiye Türk bayrağı çekilerek, adı Panderma olarak değiştirildi. Marmara Denizi kıyılarında, Tekirdağ , Mürefte, Şarköy , Karabiga , Erdek arasında yük ve yolcu seferleri yapan gemi, İdare-i Mahsusanın statü değiştirerek 28 Ekim 1910 yılında Osmanlı Seyrüsefain İdaresi (Osmanlı Denizcilik İşletmesi) olunca geminin adı Bandırma olarak değiştirilip posta vapuru haline getirildi. 19 Mayıs 1919 tarihinde Atatürk ve silah arkadaşlarını Samsun'a getirdikten sonra yine posta hizmetlerine devam etti. 1924 yılında Türkiye Seyrüsefain İdaresi tarafından hizmet dışı bırakıldı. 1925 yılında gemi Bozmacı İlhami isimli Türk armatöre satıldı ve aynı armatör tarafından 4 ay içinde hurda olarak parçalandı. 

Editör: TE Bilişim