Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Su Ürünlüri Fakültesi Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölümü öğretim üyeleri, bilimsel araştırma için avlanan bazı balık türlerini turşu yaparak değerlendiriyor.

ÇOMÜ Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyesi Doç.Dr. Fatma Arık Çolakoğlu, balık turşusunun geçmişinin çok eskilere dayandığını, turşunun balıkların sirke ve tuz çözeltisinde olgunlaştırılması ve değişik tatlar kazandırılması amacıyla şeker, baharatlar, salamura, sos ve sebzelerin de ilave edilerek, kaplarda saklanmasıyla oluştuğunu söyledi.

Özellikle 19'ncu yüzyılda bol miktarda avlanan “Ringa” balıklarının değerlendirilmesi amacıyla başta Almanya olmak üzere diğer Avrupa ülkelerinde de marine su ürünleri üretiminin yaygınlaştığını anlatan Doç.Dr. Çolakoğlu, balık turşusunun damak tadına yenilikler sunduğu gibi uzun uğraş gerektirmeden lezzetli ve besleyici gıdalar tüketilmesine olanak sağladığını belirtti.

Çolakoğlu, üniversitede yaklaşık 6 ay önce başladıkları çalışmalarda, bilimsel araştırma için avlanan balık türlerini bu şekilde değerlendirdiklerini, balık turşusunu daha lezzetli hale sokup, halkın beğenisine sunmak istediklerini belirterek, “Şu sıralar, bilgi birikimlerimizi değerlendirip, deneme üretimleri yapıyoruz. İleride seri üretime geçip, döner sermaye vasıtasıyla üniversitemize gelir sağlamak istiyoruz” dedi.

Daha çok hamsi, sardalye gibi küçük balıklar kullanılarak yapılan turşunun Türk halkının damak tadına hitap ettiğini, özellikle salataların, makarnaların yanında tüketilebileceğini ifade eden Çolakoğlu, bu tip tüketimin hem sağlık açısından faydalı, hem de ekonomik anlamda uygun bir gıda türü olduğunu kaydetti.

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim