Antik İskenderiye'ye yolculuk 

İSKENDERİYE - Mısır hükümeti, 5. yüzyılda depremlerle suların altında kalan ve 1994'te bugünkü kentin doğu limanı açıklarında sualtı kazılarıyla gün ışığına çıkarılmaya başlanılan antik İskenderiye kentini turistlerin ziyaret edebilmesi için bir sualtı müzesi kuracak.

Su yüzeyinde kurulacak olan giriş bölümünden fiberglas tüneller aracılığıyla deniz tabanına inecek olan ziyaretçiler, sualtına açığa çıkarılan kent kalıntılarını görme imkanına kavuşacak.

Tasarımını ünlü Fransız mimar Jacques Rougerie'nin yaptığı müze projesi, BM'nin kültür ajansı Unesco tarafından da destekleniyor.

Teknik araştırmaların gelecek ay başlatılacağını belirten yetkililer, müze inşasına 2010'un ilk aylarında başlamayı amaçladıklarını kaydediyor.

Kahire yönetiminin, 140 milyon dolara malolması beklenen müzenin inşası için özel firma ve örgütlerden mali destek almaya çalıştığı belirtiliyor.

Antik Mısır'ın en önemli kültür merkezlerinden birisi sayılan İskenderiye kenti, Dünya'nın Yedi Harikası'ndan birisi sayılan İskenderiye Feneri ve Kraliçe Kleopatra'nın ünlü sarayına da evsahipliği yapıyordu.

Son 15 yıldır bugünkü kenti liman bölgesinde sürdürülen sualtı kazılarında yüzlerce antik eser günışığına çıkarılmıştı.

Editör: TE Bilişim