Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi ile Pamukkale Üniversitesi Biyoloji Bölümü'nün ortak çalışması sonucu, İzmir  Körfezi'nde yaşayan kefallerin karaciğerinde kirliliği gösteren bulgulara ulaşıldı.

Körfezden ve Foça açıklarından yakalanan kefallerin karaciğerinde, EROD enzim aktiviteleri ölçüldü. Ölçümler sonucu, Aliağa Körfezi'nde kefallerdeki enzimlerin, temiz bölge kabul edilen Foça'ya göre yaklaşık 52 kat fazla olduğu saptandı.

GAZİ Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmet Çok, balıklarda görülen bu enzim aktivite yüksekliğine, çevre için zararlı kimyasalların yol açtığını söyledi. Aliağa Belediye Başkanı Tansu Kaya ise rapordaki saptamaların gemi söküm merkeziyle ilgili olmadığını tahmin ettiğini söyledi. Kaya, "Aliağa Körfezi'nin yarısı kirli, yarısı temiz. Denizdeki akıntı bizim için şans" ifadesini kullandı.

Erod nedir?

Erod enzim aktivitesi, zararlı kimyasallara sürekli maruz kalan canlıların karaciğerinde görülüyor. Sigara tiryakilerinde de aynı aktiviteye rastlanıyor.

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim