Aliağa'da Balıkçılar Yarıştı

İzmir’in Aliağa ilçesinde 2. At-Çek Balık Avı Festivali düzenlendi. Mavi bayraklı plajı ve 850 metre uzunluğundaki kumsalı bulunan Ağapark’ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen ödüllü balık avı festivaline, Türkiye’nin birçok şehrinden her yaştan yüzlerce balık tutkunu katıldı. Zaman zaman sağanak halindeki yağışa aldırış etmeyen katılımcılar oltalarını denize atarak hem keyifli bir hafta sonu geçirdi hem de tatlı bir rekabet yaşadı.

Aliağa Belediyesi’nin öncülüğünde Çağlarav, Apnea, Salt ile Aliağa Amatör Balıkçılar ve Deniz Sporları Derneği’nin (ALDER) destekleriyle organize edilen festivale 245 kişi müracaat etti. Kurallar gereği 200 kişinin yarıştığı festivalde 800 gram ağırlığında 45 santimetre boyunda levrek yakalayan Hüseyin Güneş bin 600 puanla birinci oldu. Amatör olta balıkçılığının tanıtılması ve amatörlük ruhunun geliştirilmesi amacı ile düzenlenen organizasyonda yarışmacılar kıyasıya yarıştı. Akşam saat 19.00’da başlayan ve sabah 09.00’a kadar devam eden yarışmada 200 balıkçı birinci olabilmek için mücadele verdi. Tutulan balıkların gramajı üzerinden yapılan puanlama ile sıralamanın belirlendiği yarışmada yakaladığı balığı tekrar denizle buluşturana ekstra puan verildi. Bu sayede amatör balıkçılığın gelecek nesillere de ulaştırılmasının hedeflendiği belirtildi.

Yakala Bırak Uygulaması

Yarışma öncesinde katılımcılara, Uluslararası Olta Balıkçılığı Derneği (IGFA) Türkiye Temsilcisi Serdar Günseren tarafından ‘Yakala Bırak Uygulaması’, Ramazan Yılmaz Yetik tarafından ise ‘Spin Avcılığı’ konusunda seminerler verildi. Seminerlerin ardından sunulan canlı müzik dinletisi de etkinliğe ayrı bir renk kattı. Türkiye’nin farklı bölgelerinden gelerek birbirlerini tanıma fırsatı bulan amatör balıkçılara akşam yemeği olarak kuru fasulye, pilav ve turşu ikramı yapıldı. Yarışmacılara gece yarısı çorbası ve sabah kahvaltısı da ikram edilirken, katılımcıların etkinlik boyunca çay ve su ihtiyaçları da karşılandı.

Başkan Acar: “Gönlünüzce bir festival olmasını diliyorum”

Etkinliğe katılan Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar, festivale katılan herkese tek tek teşekkür etti. Katılımcılara hitaben kısa bir konuşma da yapan Başkan Serkan Acar, “Düzenlemiş olduğumuz At-Çek Balık Avı Festivaline hepiniz hoş geldiniz. Burada toplanmamızın en önemli sebebi denize, doğaya ve çevreye olan sevgimiz ve bağlılığımızdır. Gönlünüzce bir festival olmasını diliyorum. Söylenecek belki de en güzel söz, rastgele” dedi.

Ödüller takdim edildi

Yarışmanın sonunda hakemler tarafından yapılan değerlendirmede bin 600 puanla birinci olan Hüseyin Güneş, kupasını Aliağa Belediye Başkan Yardımcısı Mehmedali Özkurt’un elinden aldı. Bin 472 puanla ikinci olan Nurettin Özalp’e kupasını Aliağa Belediyesi Sosyal Kültürel ve İdari İşler Müdürü Ali Osman Karatekin takdim etti. Bin 23 puanla üçüncü olan Ömer Aşçı ise kupasını Çağlar Av Malzemeleri Sahibi İsmail Muğla’dan aldı. Festivalin en küçük yarışmacıları 9 yaşındaki Güney Karaköse ve 12 yaşındaki Türker Tekdemir ise teşvik ödüllerinin sahibi oldu. Yarışma birincisi, Major Craft Xride 902 Ml Kamış + Penn Spin makine; yarışma ikincisi, Major Craft Skyroad 902 Ml Kamış + Penn Spin makine; yarışma üçüncüsü ise Major Craft Crostage T732aji Kamış + Penn Spin makine ile ödüllendirildi.

“At çek sporunu gelecek nesillere aşılamak istiyoruz”

Amatör balıkçılığı geliştirmek özellikle de yeni nesillere at çek sporunu sevdirmeyi amaçladıklarını belirten Çağlarav yetkilisi Ali Ercan, “Bu sene ikincisini düzenlememiş olduğumuz yarışmamız hava muhalefetinin bizi biraz korkutmasıyla daha sonradan da biraz izin vermesiyle de son derece güzel geçti. Öncelikle bize bu fırsatı sağlayan başta Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar olmak üzere tüm belediye çalışanlarına teşekkür ediyorum. At çek sporunu gelecek nesillere aşılamak istiyoruz. At çeki sürdürebilir kılmak için bu tür organizasyonlara oldukça önem veriyoruz. Bu nedenle yarışma adı altında özellikle yakala bıraka özendirdiğimiz yarışma formatları hazırlıyoruz. Bu yıl Aliağa’da ikincisini düzenlediğimiz yarışmanın devamını getirmek istiyoruz” diye konuştu

Editör: TE Bilişim