AKDENİZ FOKU SAYISINDA ARTIŞ

Mersin'de, 75 kilometrelik sahil şeridinin koruma altına alınmasıyla, bölgedeki Akdeniz foku sayısında artış görüldü.

Bu yıl tespit edilen beş yeni yavru sayısı önceki yıllardaki doğum ortalamasının dört katı. Bu rakam bilim adamlarını da umutlandırdı.

ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü'nde görevli Doç. Dr. Ali Cemal Gücü, "bu yıla kadar doğum ortalaması 1.2'ydi. Ama bu yıl beş yavru bulduk. Bu umut verici bir rakam" dedi.

Dünyada en iyi tahminle 500, kötümser bir tahminle yaklaşık 300 Akdeniz foku bulunuyor. Türkiye sahilleri, özelikle de Mersin, onların yaşam alanlarından biri.

"Sayıları 30 kadar"

11 yıldır Akdeniz fokları Grandbetting üzerinde araştırmalar yapan Doç. Dr. Ali Cemal Gücü, "Akdeniz foku deyince Türkiye'de akla Foça gelir ama, en büyük koloni Mersin sahillerinde yaşıyor. Sayıları 30 kadar. 17'si koruma bölge altına alındıktan sonra doğdu" dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından birinci derece doğal sit alanı olarak koruma altına alınan sahil şeridi, toplam 75 kilometre. Büyük balıkçı tekneleriyle avlanmak yasak. Akdeniz foku öldürenlere karşı ise hapis cezasına kadar varan yaptırımlar uygulanıyor.

Korumanın, kıyı balıkçıları için de faydalı olduğunu anlatan Doç. Dr. Gücü, "alınan önlemlerin çoğu, balık stoklarının korunmasına yönelik. Artan stoklar, fokların besini oluyor, kıyı balıkçısının da geliri" dedi.

Kaynak:Yavuz Sinangil/CNNTürk

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim