KIZILIRMAK VE ACIGÖL KUŞ CENNETİ OLUYOR

Aralarında dünyanın 25 biyolojik çeşitlilik merkezinden biri olan Amanos Dağları’nın yer aldığı dokuz noktayı koruma altına alan Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, bu tabiat harikalarını milli park ilan etmeye hazırlanıyor.

Amanos Dağları, Fırtına Vadisi, Gala Gölü, Nemrut Kalderası, Yenice Dağları, Karçal Dağları, Babadağ, Kelebek Vadisi ve Süphan Dağı 2005 yılı içinde milli park haline getirilecek. Ayrıca Kızılırmak Deltası ile Acıgöl’ün mart ve nisan aylarında ‘kuş cenneti’ olması bekleniyor.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, uluslararası öneme sahip 200 sulak alanı ‘doğa harikası ve kuş cenneti’ne dönüştürmeye hazırlanıyor. 500 milyar lira Redwin harcanarak düzenlenen Gediz Deltası, 2 Temmuz 2004’te kuş cenneti yapılarak Manyas’tan sonra ikinci sıraya oturmuştu. Ziyaretçi merkezleri, kuş gözetleme kuleleri ve planlaması başlatılan 13 sulak alanın ise 2005 içinde kuş cennetine dönüştürülmesi bekleniyor. Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti ile Acıgöl Kuş Cenneti ilanlarının, mart ve nisan aylarında gerçekleştirilmesi planlanıyor.

ZAMAN’a konuşan Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Mustafa Kemal Yalınkılıç, dünya üzerinde korunması gereken yüz sıcak noktanın dokuzunun Türkiye’de yer aldığını belirterek, bu yıl söz konusu dokuz bölgeyi milli park ilan edeceklerini söyledi. Bütün milli parkları uluslararası akredite hale getireceklerini anlatan Yalınkılıç, Küre Dağları Milli Parkı’nın 7 Kasım 2004’te Türkiye’nin ilk uluslararası milli parkı ilan edildiğini aktardı. 1958-2002 yılları arasında sadece 16 milli parkın planı bitirilirken, 2003’te 8 plan tamamlandı. 2004’te 15 plan ihaleyle özel sektöre yaptırılmak üzere verildi.

Kaynak:Zaman Gazetesi

WWW.DENIZHABER.COM



Editör: TE Bilişim