“9 EYLÜL" VE "ALAYBEY" VAPURLARI EGE’NİN MAVİLİKLERİNDE YAŞAYACAK

İzmir’de körfez ulaşımında yaklaşık 40 yıl hizmet veren münfesih “9 Eylül” ve “Alaybey” yolcu vapurları, yapay resif oluşturmak ve dalış turizmine katkı sağlamak için Karaburun’da Büyükada ve Küçükada açıklarında batırılacak. İzmir’in emektar vapurları, Karaburun Kaymakamlığı’nın “Yapay Resif ve Turizm Amaçlı Batık Projesi” kapsamında, bundan sonra Ege’nin mavi derinliklerinde sualtı yaşamına ve dalış turizmine hizmet edecek. 

“9 Eylül Vapuru”nun batırılması için 30 Nisan’da yapılacak törene İzmir Valisi Mustafa Toprak ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aziz Kocaoğlu katılacak. Törene katılacak misafirler de batırılış işlemini gezi ve yolcu teknelerinden izleyebilecek. 1 Mayıs’ta batırılacak “Alaybey” yolcu vapurunun batırılması işlemine ise dalış sevdalıları eşlik edecek. Batırılma işleminin ardından Karaburun Belediyesi ve balıkçı kooperatifi tarafından vatandaşlara balık ekmek dağıtılacak.

TARİHİN TANIKLARI

İzmir Alaybey Tersanesi’nde 1976 yılında inşa edilen “9 Eylül” ve “Alaybey” vapurları, 40 yıla yakın süre boyunca hem İzmirliye hizmet verdiler hem kentin tarihine tanıklık ettiler. Karşıyaka ve Konak iskeleleri arasında martılarla beraber yan yana sayısız yolculuk yaptılar. Hiç durmadan devam ettikleri bu yolculuk sonunda 2012’de ekonomik ömürlerini tamamlayarak emekliye ayrıldılar. İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Karaburun Belediyesi arasında yapılan protokolle, Karaburun Belediyesi’ne tahsis edilen vapurlar, gerekli izinlerin tamamlanması ve temizlik ile arındırma çalışmaları sonucunda vapurlar batırılmaya hazır hale getirildi. Önce “9 Eylül”, bir gün sonra da “Alaybey” vapurları, yaklaşık bir saat sürecek işlem sonucunda Karaburun açıklarında emniyetli şekilde batırılacak. İzmirlilerin anılarında büyük yeri olan vapurlar, Ege’nin mavi derinliklerindeki yeni yaşamlarında da hayalleri süslemeye devam edecek. 

KARABURUN’UN YILDIZI PARLIYOR

Karaburun Kaymakamı Osman Oğuz Ekşi, uzun yıllar İzmirlilere hizmet veren vapurların ebedi istirahatgahta da deniz turizmine ve sualtı yaşamına hizmet etmeye devam edeceklerini söyledi. Ekşi, “Başlattığımız “Karaburun Yapay Resif ve Turizm Amaçlı Batık Projesi” ile deniz canlıları için yaşam alanı yaratmak ve dalış turizmi için yeni ve farklı bir destinasyon oluşturmak istiyoruz. Bunun ilk adımını İzmir’e mal olmuş bu iki vapuru, ilçemiz açıklarında batırarak atmış olacağız. Doğal güzelliklere ve eşsiz doğaya sahip olan Karaburun’un yıldızı son dönemde daha fazla parlıyor. Türkiye’nin en gözde tatil yörelerinden biri haline gelen Karaburun, dünyanın dört bir yanından gelecek sportif dalış tutkunlarının da ilgi odağı haline gelecektir” dedi. 
Karaburun Belediye Başkanı Ahmet Çakır, bakir doğası ve endemik türleri ile Türkiye’nin sayılı güzel yörelerinden olan Karaburun Yarımadası’nın deniz turizmiyle beraber yeni bir kalkınma hamlesi başlatacağını söyledi. Çakır, “Bu proje ile İzmir sualtı yaşamına ve dalış turizmine yeni bir mekan daha yaratacağız. Önceki yıllarda Mordoğan mahallemizde gerçekleştirilen sualtı yapay resif projesinde batırılan C-47 uçak batığının ardından gerçekleşen bu proje sayesinde dalış turizmine ve Karaburun’a önemli bir katkı sağlayacağımıza inanıyoruz” diye konuştu.
İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk de, Çeşme’de başlayan ve Karaburun’da devam eden yapay resif oluşturma projelerinin her kesimde büyük heyecan yarattığını söyledi. Öztürk, “Odamız sorumluluk sahası olan Ayvalık’tan Didim’e kadar olan bölgede deniz canlılarına yuva, dalış turizmine mekan olacak yapay resif projelerine destek veriyoruz. Dikili ve Kuşadası ile devam edecek bu projelerin, Türkiye’nin deniz turizmini hızla geliştireceğini biliyoruz” dedi. 
Editör: TE Bilişim