7’den 77’ye deniz kültürü  
 
İDO, ilköğretim okullarında da kaynak olarak kullanılabilecek dört kitapçıktan oluşan bir çizgi set hazırladı. Deniz sevgisinin çocuklara aşılanması amacıyla hazırlanan çalışma; özellikle Boğaziçi, denizcilik tarihimiz, iskeleler ve çevre hakkında önemli bilgiler içeriyor. 

Denizcilik Kültürü’ne katkıda bulunan yayınlarıyla dikkat çeken İDO,  çocuklara deniz sevgisini aşılamak amacıyla ünlü çizer Behzat Taş’ın imzasıyla ‘Temiz Çevre’, ‘Efsane Gemi ve İskeleler’, ‘Marmara ve Boğaziçi’ ile ‘Denizcilik Tarihimiz’ adlı dört kitapçıktan oluşan, ilköğretim okullarında kaynak olarak da kullanılabilecek, her biri 16 sayfadan oluşan çizgi kitapçık seti hazırladı.

Denizlerin iki sevimli figürü yunus ve martının baş karakter olarak yer aldığı setteki  ‘Temiz Çevre’ kitapçığında;  suyun denizleri, nehirleri, gölleri nasıl oluşturduğu,  yüzyılın en değerli doğal kaynağı olan suyun nasıl korunması gerektiği ve küresel ısınma hakkında bilgi veriliyor. Kitabın son bölümünde, çevre duyarlılığı oluşması için önemli noktalara dikkat çekiliyor.

Deniz ulaşımının Osmanlı döneminden İDO’ya gelişim sürecinin anlatıldığı ‘Efsane Gemi ve İskeleler’ kitapçığında; gemi yapımı, tarihi iskeleler ve deniz ulaşımının efsane gemisi Suhulet anlatılıyor.

Çocuklara Marmara Denizi'nin önemini anlatan serinin üçüncü kitabı ‘Marmara ve Boğaziçi’nde ise; Marmara Denizi’nde yaşayan deniz canlıları, İstanbul’un bitki örtüsü hakkında bilgiler veriliyor.

Serinin son kitapçığı ‘Denizcilik Tarihimiz'de de ilk donanmanın ve tersanenin nasıl kurulduğu, donanma gemileri, ünlü Türk denizcileri ile iz bırakan büyük kaptan-ı deryaların zaferlerle dolu deniz savaşları hakkında detaylı bilgiler okuyucuya aktarılıyor.
 
Kitapçıklarda, günümüzde İstanbul ve Marmara’da deniz ulaşımını sağlayan İDO’nun denizcilik ulaşımının gelişmesi ve bir keyif haline dönüşmesi amacıyla yaptığı katkılara da yer veriliyor. Ayrıca; iskele ve vapur onarım çalışmalarıyla tarihi zenginliklere sahip çıkılmasının yanı sıra yüzyıllardır süren denizcilik geleneğini de sürdüren İDO, detaylı olarak çocuklara tanıtılıyor.

 

Editör: TE Bilişim