787 yıllık Alanya Tersanesi'ni 100 bin kişi ziyaret etti

Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat tarafından 1228'de Alanya'da yaptırılan ve günümüze kadar bozulmadan ayakta kalan tek Selçuklu Tersanesi'ni yıl başından bu yana 100 bin kişi ziyaret etti.

Selçuklu eseri 787 senelik Alanya Tersanesi'ni, yıl başından bu yana 100 bin kişi ziyaret etti. Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat tarafından 1228'de Alanya'da yaptırılan ve günümüze kadar bozulmadan ayakta kalan tek Selçuklu tersanesi, Kültür ve Turizm Bakanlığının desteğiyle Alanya Belediyesince restore edildi. Açık hava müzesi haline getirilen tersanede, dönemin denizcilik özelliklerini ifade eden eserler sergileniyor. Alanya Belediyesi Sosyal ve Kültürel İşler Müdürü Nimet Hacıkura, birinci derece doğal arkeolojik tarihi ve kentsel sit alanı olarak tescilli Alanya Kalesi'nin doğu kıyısındaki yapının giriş kapısının üzerinde, Alaaddin Keykubat'ın mührü niteliğinde bir kitabe bulunduğunu belirtti .Yapının, Selçuklular'ın Akdeniz'deki ilk tersanesi olduğunu vurgulayan Hacıkura, bundan önce Karadeniz'de Sinop Tersanesi'ni yaptıran Alaaddin Keykubat'ın, Alanya Tersanesi ile "iki denizin sultanı" unvanını aldığına işaret etti.

Alanya Belediyesince 1999'da başlanan "Kızılkule Tophane Ekseni Projesi" ile bölgenin Denizcilik ve Gemicilik Müzesi kompleksi haline dönüştürülmeye başlandığını ifade eden Hacıkura, aşama aşama ilerleyen proje çerçevesinde , 1960'lara kadar tekne yapımının devam ettiği tersanenin, açık hava müzesine haline getirildiğini belirtti .Hacıkura, tersanede omurgası tamamlanmamış Osmanlı çekevelesi (lojistik amaçlı tekne), antik dönem vinci, koç başı, yön bulma aletleri, farklı dönemlere ilişkin çıpalar ve Alanya'nın balıkçılık kültürünü ifade eden kayıkların sergilendiğini dile getirdi.

 Mescitte tesadüfen mevcut bulunan Zülfikar freski

Tersane girişindeki mescitte, 2 duvarda karşılıklı "Zülfikar" (Hz. Ali'nin kılıcı) freskleri tespit edildiğini da anımsatan Hacıkura, bunların duvar temizliği esnasında tesadüfen bulunduğunu, ne vakit ve ne gayesiyle yapıldığının araştırıldığını açıkladı . Hacıkura, mescit duvarlarında fresklerin yanında gemi grafitilerinin de (duvar yazıları ve resimler suretiyle kendini açıklayan bir görsel tatbikat ) yer aldığı ifade etti .

Yılbaşından beri yaklaşık olarak 100 bin kişinin tersaneyi ziyaret ettiğini vurgulayan Hacıkura, tersane güzergahındaki yürüyüş yollarının tekrardan düzenlenmesi ve tersanenin denizden de rahatlıkla izlenebilmesi amacıyla özel bir iskele oluşturulmasının, önümüzdeki aylarda ziyaretçi sayısını ikiye üçe katlayacağını belirtti.

Editör: TE Bilişim