"Liman" isimli Rus bayraklı istihbarat gemisi  ile çarpışan Togo bayraklı "Youzarsıf H." adlı 81 metre uzunluğundaki canlı hayvan taşıyan gemi çarpışma sonrası yoluna devam ediyor.

Romanya'dan aldığı 8 bin 800 koyunu Lübnan'a götürmekte olan  Togo bandıralı Youzarsıf H isimli yük gemisinin hafif hasarlı olduğu ve yükünü aldığı Romanya'ya geri götürdüğü öğrenildi."Youzarsıf H." ​isimli geminin Türkiye acentesi Dora Gemi Acenteliğinden alınan bilgiye göre Büyükdere'ye demirlemesi beklenen gemi hasarın az olması nedeniyle yükünü aldığı Romanya'ya doğru yol alıyor. 

Deniz Haber.Com'a ulaşan Dora Gemi Acenteliğinden gelen bilgi şu şekilde:"Bugün kilyos açıklarında vukuu bulan gemi kazasında Livestock carrier dedigimiz canlı hayvan tasıyan kargo gemisi Youzarsif-H gemisinin armatör Türkiye temsilcisi Dora Shipping adına size bilgi vermek isterim ki;

Konu gemi malumunuz 8800 adet küçükbaş hayvan yüklüydü. Geminin işlemlerinin uzun süreceği tahmin edilerek Türkiyedeki otoritelerden gerekli izinler alınarak Romanya nin Midia limanina yükünü boşaltmak üzere hareket etti. 20:40 LT. Yükünü boşalttiktan sonra tahmini hava müsadeli olarak 30/04 tarihinde tekrar gelip Büyükder'ye demirletilerek gerekli kaza tespit gibi islemler baslatılacaktır."

YÜK GEMİSİNDE HASAR AZ

Romanya'dan Ürdün'e giden 17 mürettebatlı yük gemisinin ise önden hafif hasar aldığı ve yapılacak soruşturmanın ardından yoluna devam edebilecek durumda olduğu belirtildi. Yük taşıma gemisinde 8 bin 800 koyunun olduğu öğrenildi.

KAZANIN NEDENİ YOĞUN SİS Mİ?

Çarpışmanın yoğun sis nedeniyle gerçekleştiği değerlendiriliyor. 

"RUS MAKAMLARA TESLİM EDİLECEK"

Kazayla ilgili Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan'dan da bir açıklama geldi. Rus personelin tamamının kurtarıldığını söyleyen Bakan Arslan, "Herhangi bir yaralı söz konusu değil. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'mız marifetiyle Rus makamlara teslim edilecek... Yük gemisinde küçük bir hasar var, ama seyre engel bir durum söz konusu değil" diye konuştu.

TSK'DAN AÇIKLAMA

TSK’dan yapılan açıklamada, Rusya Federasyonu Deniz Kuvvetlerine ait Rfs Lıman isimli istihbarat gemisi ile Togo bandıralı Youzarsıf H isimli yük gemisinin 27 Nisan 2017 tarihinde saat 11.45 civarında İstanbul Boğazı yaklaşma sularında Kilyos'un kuzeyinde 29 kilometre mesafede yoğun sis nedeniyle çarpıştığı kaydedildi.

Açıklamada, Türk arama kurtarma sahasında meydana gelen kaza sonrasında Türk Silahlı Kuvvetleri unsurlarınca olaya süratle müdahale edilerek 78 kişiden oluşan Rus askeri gemisi personelinin tamamının sağ olarak kurtarıldığı, anılan Rus askeri gemisinin kaza sonrasında kısa süre içerisinde battığı ve kayıp gemi personelinin bulunmadığı ifade edildi.

Açıklamada, “Togo bandıralı gemide hafif hasar olduğu öğrenildi. Romanya’dan çıkarak Ürdün’e intikal etmekte olan geminin sıhhi tahliye gerektiren personeli bulunmamaktadır. Arama kurtarma harekatı Deniz Kuvvetleri Komutanlığından TCG İmbat ve TCG Kılıç hücumbotları, TCG Akın kurtarma gemisi ve TCG Tekirdağ karakol gemisi ile bir adet SH-70 tipi helikopter; Hava Kuvvetleri Komutanlığından bir CN-235 arama kurtarma uçağı ve bir arama kurtarma helikopteri; Sahil Güvenlik Komutanlığından bir sahil güvenlik botu ve bir arama kurtarma helikopteri ile yürütülmüştür” denildi.

Editör: TE Bilişim