Yeni Zelanda'nın Kuzey ucunda yer alan Tauranga Limanı yakınlarındaki Astrolabe mercan resifinde 5 Ekim sabahı 02:20 sularında tam yol karaya oturan Liberya Bayraklı 236 metre uzunluğundaki konteyner gemisi RENA'da şok gelişme.İlk karaya oturduğunda İskele tarafa yatık olan ancak şu anda sancak tarafa giderek daha fazla yatan gemiden 70 konteyner denize düşerken, geminin kaptanı tutuklandı.

Yeni Zelanda Çevre Bakanı Nick Smith, yaşanılan çevre felaketinin "Yeni Zelanda tarihinin en büyük deniz çevresi felaketi" olduğunu bildirdi.

Ulaştırma Bakanı Steven Joyce gemi kaptanının tutuklandığını doğrulayarak  tutuklanan gemi kaptanının yarın sabah Turanga Bölge Mahkemesine çıkarılarak Denizcilik Kanunu'nun 70. maddesi uyarınca yargılanacağını söyledi.

Öte yandan geminin giderek daha fazla yan yatması riskleri büyüttü. Geminin yan yatmasıyla güvertedeki konteynerler denize düşmeye başladı. Şu ana kadar en az 70 konteynerin denize düştüğü bildiriliyor. Geminin taşıdığı konteynerler arasında içerisinde tehlikeli madde bulunanlar da olduğu biliniyor.

Gemiden düşen konteynerlerin bazıları su üzerinde kalırken bazıları battı bazıları ise yarı batık durumda.

Ölü dalgalar gemiyi hırpalıyor

Öte yandan geminin bulduğu bölgede son derece elverişsiz hava ve deniz koşuları ve 4 metreyi bulan ölü dalgalar işleri daha da zorlaştırıyor.

Geminin bordasındaki çatlaktan sızan yakıt Yeni Zellanda sahillerine vurdu, ağır yakıt pek çok plajda ve koyda çevre felaketi yarattı.

Gemide 1700 ton ağır fuel oil bulunuyor.

Suçlu mu yeni günah keçisi mi?

Kamuoyunda ise meydana gelen kazayla ilgili kızgınlık da giderek artıyor. Nitekim gemi kaptanının tutuklanması da kamuoyundaki kızgınlığın belirginleşmesinden sonra oldu.

Kaptanın gerçekten suçlu olup olmadığını zaman gösterecek, ama kaptanın tutklanması akıllara İspanya sahillerinde büyük bir çevre felaketi yaratan Prestige gemisinin kaptanı Mangouras'ı getirdi.

Kaptan Mangouras da Prestige kazasında kamuoyunu rahatlatmak adına suçluı ilan edilmiş ve günah keçisi haline getirilmişti.

Güncelleme: Kaptan kefaletle serbest

RENA Gemisinin ismi açıklanmayan 44 yaşındaki Filipinli kaptanı, bu sabah mahkemeye çıkarıldıktan sonra kefaletle serbest bırakıldı.

Pasaportuna el konulan kaptanın kaza günü doğum gününü kutlamakta olduğu öğrenildi.

Kaptanın halen yargılandığı Denizcilik Kanununun 65. Maddesi azami 10.00 Dolar para cezası ve 12 ay hapis öngörüyor.

19 Ekimde yeniden duruşmaya çıkacak olan kaptanın aleyhindeki suçlamaların geminin durumuna göre artabileceği öğrenildi.

Yargıç Robert Wolff, Kaptanın yaşının, milliyetinin ve buzlandırılmış fotoğrafının yayınlanmasına izin verdi. Duruşmayı çok sayıda gazeteci izlerken, mahkeme salonunu dışında da çok sayıda gösterici vardı.

Yargıç, kaptanın şehir dışına çıkmasını yasaklarken her gün 09-12 arasında karakolda imazaya gitmesine hükmetti.

Editör: TE Bilişim