ULLA'DA ÇALIŞMALARA ARA VERİLDİ

İskenderun Körfezi'nde 2 bin 200 ton toksik atıkla batan 'Ulla' gemisinin yükünün çıkarılması için başlatılan çalışmalar durduruldu.

5-6 santimetrelik parçalar halinde çıkarılan yükün iki gemiyle götürülemeyeceği anlaşılınca çalışmalar durdurulup 70 bin gros tonluk yeni gemi gönderilmesine karar verildi.
 
Ulla'daki toksik atığın suda kaldığı sürede betonlaşması nedeniyle sondajlama işlemi güçlükle yürütülüyordu. Yükün sondajlanırken toz şeklinde değil de 5-6 santimetrelik parçalar halinde çıkartılması üzerine çalışmalar durduruldu.
 
Çalışmaları yürüten Omur gemi kurtarma şirketi ve operasyonun koordinasyonunu yapan Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma İşletmeleri yetkilileri, yükün bu şekilde çıkartılarak, iki gemiyle İspanya'ya gönderilmesinin mümkün olmayacağını bildirdi.
 
Bunun üzerine, Türkiye ve İspanya hükümeti arasında yapılan görüşmeler sonucunda yükü almak için Dinamobet bekleyen iki geminin iade edilerek yerine yüksekliği 13 metre olan 70 bin gros tonluk OBO gemisinin gönderilmesi konusunda görüş birliğine varıldı.
 
6 eylülde battı
 
Toksik atık yüklü St.Vincent bandıralı 'MV Ulla', 6 eylül 2004'de İskenderun Körfezi'nde batmıştı ve geminin içindeki 2 bin 200 tonluk zehirli atığın çıkarılması çalışmalarına geçen hafta başlanmıştı.
 
Ulla gemisi, 'toz kömür' olarak belirtilen yükü Cezayir'e boşaltamayınca 2000 yılının Mart ayında giriş yaptığı İskenderun Limanı'nda bekletilmeye başlanmıştı. Yapılan incelemelerde, yükün 'termik santral baca kurumlarının oluşturduğu tehlikeli toksik atık' olduğu tespit edilince gemi mühürlenmişti.
 
Çevre ve Orman Bakanlığı yetkililerinin yanı sıra Denizcilik Müsteşarlığı, Liman Başkanlığı ile İskenderun ve Mersin Deniz Ticaret Odaları'ndan görevlilerin de bulunduğu ekipler, incelemeler yaparak, bir bölümü çürümeye yüz tutan geminin Türk karasularından çıkarılması ve İspanya'ya gönderilmesi yönünde rapor hazırlayarak, yazışmalar gerçekleştirmişti.
 
Son olarak, İskenderun Limanı yetkilileri de araştırmalar sonucu geminin batma riski bulunduğu, bunun sonucunda deniz canlıları ve insanlar için olumsuz sonuçlar doğabileceğini bildirmişlerdi.

DenizHaber.Com-Özel

Editör: TE Bilişim