İstanbul merkezli bir armatörlük şirketin işlettiği "M/V F. Arslan V", 6 Haziran 2017 gecesi Lavernock Point açıklarında arızalandı. Demir zincirleri ısparmaça olan gemiyi kılavuz kaptan ve römorkörlerin özverili çalışması kurtardı.Gemi, saat 6.00 sularında Cardiff'ten  Avonmouth'a doğru yola çıktı ancak limandan ayrıldıktan kısa bir süre sonra makinelerinde arıza meydana geldi.

Yüksek rüzgarlarda ve ağır denizlerde Lavernock Point açıklarında demirlemeye çalışan gemi her iki demirini de attı ancak demir zincirleri ısparmaça oldu. 

Geminin demirlerinden biri, ikinci çapa zincirinin etrafına dolandı, böylece her iki demir de gemiyi tutamıyor ve dalgıç kullanmadan tekrar vira edilmesine de engel oluyordu. .

İki yerel römorkör, "Trueman" ve "Tradesman", gemiyi limana geri çekmek için çağrıldı - ancak ilk önce dolanmış çapaları kurtarmak gerekliydi.

Römorkörlerden  biri, çdurumu tehlike arzeden ve su altı kayalıklarının resiflerine yakın düşmekte olan gemiye kıç tarafından halat alarak bağladı.

"F. Arslan V" adlı gemideki Bristol Channel kılavuz kaptanı ve römorkörlerin kaptanları, gemi kaptanına çapaları feda etmesi ve sdenize bırakması tavsiyesinde bulundu, ancak kaptan armatörüne bu durumu telefonla sorup onay almaya çalışırken çok değerli zaman kaybetti.

Flatholm açıklarında römorkörler hala konteyner gemisinin dolaşan demirlerini kurtarmak için gayret göstermekteydiler.

Saat 18.15'e kadar, römorkörler, konteyner gemisini, Lavernock yakınlarındaki kayalık bölgeden ve Flatholm Adası'na doğru, demir zincirleri omurga altında birbirine dolaşmış haldeyken, uzaklaştırmayı başardılar.

Sonunda, geminin limana geri çekilebilmesi için her iki demir zincirinin kesilmesi, denize atılması ve terk edilmesi gerektiği kararlaştırıldı.

Sancak demir mürettebatın çabalarına rağmen uzun süre denize bırakılamadı.. Geminin mürettebatı sonunda hem demir zincirlerini kesti ve denize bıraktı.

Her bir demir zincirini kesmek 15 dakika sürdü ... ama sorunlar orada bitmedi. Römorkörler, sıkışan konteynır gemisini güçlü NW rüzgarlarında ve gelgit akımına karşı limana getirmek için uzun süre uğraştı. Gemi rüzgar ve akıntı etkisiyle tekrar tekrar Lavernock Point bölgesine doğru sürüklenmekteydi.

Ardından römorkörler onu Cardiff'e akıntı ve güçlü kuzey batı rüzgarına karşı ilerletmeye çalıştı. Saat 05:45 sıralarında, çekme hatlarından bir tanesi koptu.

Gemiden römorkörlere halat verilmesinde gemi mürettebatı ile İngilizce dilinde anlaşmada sorunlar çıktı.

Med-cezir suları hızla çekerken ve kuvvetli kuzey rüzgarlarırüzgar gemiyi tehlikeli Lavernock Noktasına ve Kurt Kayalarına doğru atarken,  Milford Haven Sahil Güvenlik Teşkilartı acil bir durum ilan etti ve yerel deniz trafiğini ikaz etti.

Zetn denize çıkmış olan olan Barry Dock cankurtaran botu hizmete çağrıldı. Sonunda, kontrol altına alınan gemi Penarth'tan uzak bölgede Cardiff yaklaşma bölgesine götürülebildi; - sonraki gelgitin gemiyi Cardiff Rıhtımına geri getirilmesine izin verene kadar bütün gece römorkörler gemiye bağlı olarak kontrol altında tuttu.

Üçüncü römorkör olarak Newport'tan "Irishman" çağrıldı. Gece boyunca Barry Dock cankurtaran botu bekleme modunda kaldı.

7 Haziran sabahı saat 04: 00'de "F. Arslan V" nihayet tüm gece kontrol altında tutulduğu Penarth açıklarından çekilip  Cardiff'e yanaştırıldı.

"F. Arslan V" gemisinde bulunan yerel Bristol Kanalkılavuz kaptanı ve römorkör kaptanları bu operasyonda önemli bir rol üstlendiler.  Hepsi çok zor bir durumu çözmek için kaynaklarını ve deneyimlerini bir araya getiren etkili bir ekip olarak çalıştı.

Editör: TE Bilişim