Kaderini bekleyen gemi üç parçaya ayrıldı...

Güney Afrika sahillerine 2009’da oturan ve o günden beri Cape Town açıklarında kaderini bekleyen gemi üç parçaya ayrıldı. Bölgede bir inceleme yapan yetkililer, “Gemi 500 metrelik bir alanı petrole boğdu. Sızıntı sahile yaklaşıyor” açıklamasını yaptı.

- İstanbul merkezli Teb Denizcilik’e ait SELI 1 isimli şilep 2009’da Güney Afrika açıklarında karaya oturmuştu. Ülkenin turizm merkezi olan Cape Town’ın gözde sahillerinden Yunus Koyu açıklarında batan gemi yüksek masraf nedeniyle kaderine terkedildi. Aradan geçen 3 yıl boyunca bakımı yapılmayan 176 metrelik gemi 30 bin ton kömür, 660 ton yakıt ve 60 ton dizel benzin taşıyordu. Yetkililerin görmezden geldiği şilep önceki gün üç parçaya ayrıldı. Yetkililer bir inceleme yaptığında ortaya çıkan sonuç herkesi şoke etti. SELI 1’in etrafında 500 metre çapında bir sızıntı meydana geldi.

- Rüzgarın ve geminin parçalara ayrılmasının da etkisiyle birlikte gemideki yakıtlar denize karışmaya başladı. Rüzgarla birlikte Yunus Koyu’na doğru giden petrol çevrecileri ayaklandırdı. Denizi temizleme çalışmaları başladı fakat olumsuz hava şartları nedeniyle bu plan ertelendi. Panama bandıralı geminin 4.7 milyon dolar nedeniyle temizlenmediği kaydedilirken deniz kuşlarını tedavi merkezi Sanccob yetkilileri, Cape Town yönetimini göreve çağırarak, nesli tükenmekte olan Afrika Penguenleri’nin koruma altına alınması çağrısında bulundu.

 

 

Editör: TE Bilişim