Rus istihbarat gemisi Liman için Rusya Deniz Kuvvetleri'nin araştırma ve kurtarma gemisi Seliger ve 60 metre boyundaki SB-739 isimli yeni nesil kurtarma gemisini gönderdi.

İstanbul- Kilyos açıklarında 27 Nisan günü Togo bayraklı canlı hayvan gemisi Youzarsif ile çarpışıp ağır yara alan ve 3 saat sonra 18 mil açıkta batan Rus istihbarat gemisi RFS Liman için Rusya Deniz Kuvvetleri'nin araştırma ve kurtarma gemisi Seliger ve yeni nesil kurtarma gemisi 60 metre boyundaki SB-739 gönderildi.

Rus denizcilik kaynakları, gemilerde bulunan ekiplerin Rus istihbarat gemisi Liman'daki hassas cihazların çıkarılması için çalışacaklarını belirtti. Gerekirse geminin tamamının çıkarılması üzerinde çalışılacağı ifade edildi.

Deniz trafik haritalarında kazının tam olarak bulunduğu 18 mil açıkta enkazın üzerinde duran 60 metre boyundaki tam donanımlı Seliger gemisinde 16 gemici ile 9 uzman araştırma görevlisi bulunuyor. Gemide ayrıca askeri personelden oluşan derin deniz dalgıç ekibi de görev yapıyor.

GEREKİRSE TAMAMI ÇIKARILACAK

Rus denizcilik kaynakları, gemilerde bulunan ekiplerin Rus istihbarat gemisi Liman'daki hassas cihazların çıkarılması için çalışacaklarını, derinliğin ve Karadeniz hava koşullarının zorlu olduğunu belirterek gerekirse geminin tamamının çıkarılması üzerine çalışılacağı belirtiliyor. Rus donanmasında görev yapan Liman 1990’dan 2010’a kadar Akdeniz'de önemli görevlerde bulundu. Liman Yugoslavya'ya yapılan NATO askeri operasyonları da Adriyatik Denizi'nden yakından izledi.

ULUSLARARASI SULAR OLDUĞU İÇİN HAKLARI VAR

Bu arada Türk makamları batan Liman istihbarat gemisinin uluslararası sularda olduğu için Rus hükümetinin batığın araştırma ve çıkarmaya hakkı olduğunu, henüz bir yardım talebinde bulunulmadığını ve gemilerin bölge olduğunun bildiğini belittiler.

27 Nisanda Kilyos'un 18 mil açığında Togo bayraklı canlı hayvan gemisi Youzarsif ile yoğun siste çarpışan Rus Donanması istihbarat gemisi Liman, mürettebatı Kıyı Emniyeti ve Türk donanması tarafından kurtarıldıktan 3 saat sonra, saat 14.48 sıralarında batmıştı.

Editör: TE Bilişim