Rotterdam Limanında Petrol Kirliliği

CMA CGM şirketinin konteyner gemisi bir petrol dolum istasyonuna  bindirince; fırtına şiddetinde esen rüzgarın etkisi altında yüzlerce ton ham petrol Rotterdam limanına boşaldı.

Rotterdam Limanı sözcüsü Minco van Heezen, limanın tarihindeki en büyük petrol kirliliği olayında 800 tona yakın petrolün denize aktığını açıkladı.

Liman idaresi devriye botları  son derece olumsuz hava koşulları nedeniyle petrolün yayılmasını önleyici bariyerleri yerleştiremediler  ancak 3 devriye botu hazırda bekliyor.

Fırtına petrolü öylesine savuruyor ki 50-60 kilometre uzaklıktaki Leiden kentinde bile petrol kokusu algılanmakta.

Avrupa’nın en büyük limanı olan bu Hollanda limanı yıllardır bu kadar şiddetli bir fırtına yaşamamıştı.

Van Heezen’in açıklamasına göre Claudel petrol yükleme iskelesine çarptığında yükleme-boşaltma için limana girmekteydi.  Olaydan hemen sonra römorkörler Claudel’i emniyete almak üzere yardıma koştular.

Kirliliğe neden olan dolum istasyonuna bağlı boru hattının içerisindeki petrol oldu. Van Heezen; “bu aşamada petrolün boru hattından denize akmasını hiçbir şey engelleyemezdi” dedi ve 800 tona yakın petrolün denize aktığını tahmin ettiklerini söyledi.

Halen, petrolün Maasvlakte Petrol Terminali köşesinde biriktiği görülüyor.

Öte yandan, bu sabah limandan ayrılacak olan diğer iki gemi Emma Maersk ve tanker British Eagle hareket edemediler.

Büyüklükleri itibariyle bu gemileri rıhtımdaki pozisyonlarında tutmak için her birine ikişer römorkör tahsis edilmiş durumda.

Altı gemi dışarıda Rotterdam limanına yanaşmak için beklerken liman içerisinde iki gemi bulunmakta.

Saatte 100-130 km hıza erişen hamleler yapan fırtınadan dolayı denizdeki gemilerde bulunan mürettebattan üçünün kolu kırıldı.

Kaynak: Lloyds List -Helen Hill in Amsterdam –
Yayın Tarihi: 18 Ocak 2007 Perşembe
Çeviri: DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim