Yeni Zelanda’nın kuzeydoğusunda karaya vuran Rena adlı konteyner gemisinden  sızan yakıtl bölgedeki doğal yaşamı tehdit ediyor.

İlerleyen günlerde bölgede fırtına beklentisi, felaketin daha geniş bir alana yayılma endişesini arttırıyor.

Ağır yakıtın daha geniş alana yayılmaması için zamanla yarışılıyor.

Yeni Zelanda ordusu, yakıt sızıntısını temizlemek için harekete geçerken, komşu kentlerin sahil güvenlik birimleri de alarm durumunda.

Ağır yakıtın  vurduğu sahilde yaşayan ve evinin penceresinden tankeri gören balıkçı Barry Connoly, alkollü olduğu iddia edilen kaptanı suçluyor:

“Burada birinin karaya vurması için görevini gerçekten ciddiye almıyor olması gerek. Yoksa bu geminin buraya çarpması için hiçbir neden yok. İzin almış bir gemi, hemen yanındaki adada bir deniz feneri var. Tüm şartları uygun, tüm modern teknolojiyle donatılmış yani kaza için hiçbir neden yok.

Bence şu an kamuoyunda haklı olarak büyük bir kızgınlık var. Kazaya anında müdahale edilmedi. Birçok kişi buna ben de dahil, kazanın ertesi günü burada petrolü temizlemek için tanker veya başka bir aracın olmasını bekliyorduk. Ancak şunu anladım ki bu işler ciddi organizasyon gerektiriyor. Ümit ediyorum ki hükümetten birileri durumun ciddiyetinin farkında varır da hemen daha geniş kapsamlı önlem alınmaya başlanır.”

Dev konteyner gemisinin karaya vurduğu Tauranga açıkları doğal yaşam zenginliğiyle bilinirken, sızıntının ulaştığı Maunganui Plajı da ülkenin önemli turistik noktalarından.

Liberya bandıralı konteyner gemisinde yakıt olarak , 1700 ton ağır Fuel Oil, 70 ton civarında da motorin bulunuyord.

Editör: TE Bilişim