Avustralya Kıyılarında Çevre felaketi

HongKong bayraklı bir gemi fırtınalı denizde yükünü düşürünce Avustralya'nın doğu kıyılarında yeralan birkaç plaj fuel oil ve gübreden oluşan zehirli bir karışım ile ciddi bir şekilde kirlendi.

Çok miktarda petrol Sunshin kıyıları, Moriton Adası ve Queensland eyaletinin başkenti Brisbane civarında sahilleri kapladı.

Denizcilik yetkilileri 31 konteynerin büyük dalgalarda geminin gövdesini sıyırıp delerek suya düşerken 30 ton petrolün denize sızdığını belirttiler.

Avustralya tarihinin son 30 yılının en kötü petrol sızıntısı için bir araştırma yürütülüyor.

Geminin sahibi Hongkong'lu şirket Swire çevre kirliliğinden suçlu bulunduğu taktirde 1.5 milyon Avusturalya doları ($977.000, £ 703.000) ve temizlik için günlük 100.000 Avustralya dolar ceza alabilecek.

Pacific Adventurer adlı geminin yakıt deposundan, Hamish Tropik Kasırgasının rüzgarı ile sert sulara 15 km uzunluğunda bir petrol tabakası yayıldığı söyleniyor.

Çevre uzmanları besin zengini gübrenin yosun tabakasının hızla artmasına yol açacağından, balıkların nefessiz kalmak suretiyle boğulacağından ve doğal hayatın yok olacağından endişe ediyorlar.

Moreton Körfezi Moreton adasında su kaplumbağaları, yunuslar, pelicanlar gibi pekçok deniz canlısına ve kuşlara evsahipliği yapan bir "Doğal   Koruma Alanı".

Çevre Koruma Kurumu (EPA) petrolün temizlenmeye başlandığını ve etkilenen hayvanların kurtarılmasına çalışıldığını belirtti. 100 kaplumbağa yumurtası kurtarıldı.

Radar donanımlı bir uçak ise patlayıcı yapımında da kullanılabilecek gübre yüklü 31 konteyneri arıyor.

Fotoğraflar:Brisbanetimes

Çeviri:Fulya Tekin İstikbal/DenizHaber.Com

 

Editör: TE Bilişim