Danimarka Deniz Kuvvetleri Arama-Kurtarma Oprasyonunu Bitirdi

DenizHaber.Com-Özel- Danimarka Kraliyet Donanması Harekat Merkezi'nden yapılan resmi açıklamada; Ömer-N gemisinde hayatta kalan mürettebat bulunmadığı ve dalma operasyonlarının "Durdurulduğu" bildirildi.

Danimarka Kraliyet Donanması Harekat Merkezi (Sovaernets Operative Kommando, SOK) dan yapılan resmi açıklama şu şekilde:

"29-10-2007 hrs. 19:41

SOK kurtarma operasyonunu durdurmuştur ve artık Ömer-N gemisine dalış yapmayacaktır.

Hayatını kaybeden 3 mürettebatın gemi içerisindeki cesetlerine ulaşmak başarıyla gerçekleştirildi, bunun öncesinde zaten SOK gemide mürettebatın hayatta kalmasından uöudunu kesmişti.

Sabahtan itibaren gerek gemi dinleme cihazlarıyla dinlenerek gerek dalgıçlarla dalışlar yapılarak gemi incelendi, gemide canlı kalmış olabilecek mürettebattan bir ses arandı.

Geminin yaşlam mahalli öncesinde zaten suyla dolmuştu, gemide hayatta olan mürettebatın bulunması mikroskopik bir ihtimaldi.

Dalgıçlar, il imdat çağrısı alındıktan itibaren 3 saat içerisinde gemiye ulaştılar ancak geminin deniz üzerinde çok dengesiz bir şekilde durması ve hareket ediyor olması nedeniyle dalış gerçekleştiremediler.

Gemi sürüklenerek karaya oturduktan sonra yeniden dalış denendi ancak bu o kadar riskli idi ki gemide sıkışan bir dalgıç ancak gemide kesim yapılarak kurtarılabildi.

Daha sonra 3 römorkörün gemiyi daha sığ sulara sürüklemesi işlemi denendi.

Böylelikle gemiye giriş yapılabilecek bir noktanın su üstüne döndürülmesi istenmekteydi; böylece dalgıçlar dalga türbülansı etkisi olmadan arama yapabileceklerdi.

SOK, dalgıçların böylelikle geminin yaşam mahalline dalış yapabileceklerini umut etmekteydi.

Ancak bu plan işlemedi. Alman ve Danimarkalı römorkörler geminin dipte sıkıştığını ve döndürülmesinin mümkün olmadığını belirttiler.

Böylece kurtarma operasyonunda umutlar Pazartesi sabahına bırakıldı, hava şartlerının daha iyi olacağı beklendi.

Sabah 0700 da dalma operasyonları yeniden başladı, ve bu operasyonlar saat 1550'de durduruluncaya kadar kadar devam etti.

Gün boyunca geminin yaşam mahalli dalgıçlarca incelendi, ve mürettebattan 3'ünün cesetlerine ulaşıldı.

Dalgıçlar, cesetleri aramaya devam etmek üzere geminin tamamen suyla dolu olan daha iç kısımlarına dalmayı denediler, ancak bu aşırı riskli bir operasyondu, ve tamamen suyla dolmuş olduğu belirlenen geminin iç kısmlarında hayatta kimsenin kalmış olmayacağı düşünüldüğünden arama kurtarma operasyonuna son verildi.

Gemi sivil bir kurtarma şirketi tarafından kurtarılacaktır.

Kazanın nedeni de yine yetkili makamlarca araştırlacaktır.

Danimarka Kraliyet Donanması şimdi dikkatini deniz çevresi üzerinde yoğunlaştıracaktır, çünkü alabora olan gemide bir miktar yakıt mevcuttur.

Muhtemel bir kirliliğe müdahale etmek üzere çevre koruma gemileri bölgede bulunmaktadır"

DenizHaber.Com-Özel

Editör: TE Bilişim