ÖMER-N batığını Svitzer çıkartacak

Baltık’ta Danimarka’nın Güneyinde Danimarka-Almanya arasında batarak 8 Türk denizcisine mezar olan Ömer-N gemisinin batığını Svitzer Salvage adlı Danimarka merkezli gemi kurtarma şirketi çıkartacak.

Svitzer, öncelikle Ömer-N gemisinin tanklarından mevcut olması gereken 170 ton yakıtın ne kadarının tanklarda olduğunu  ve  tank kapaklarının nerelerde olduğunu belirleyecek.  Tanklardaki yakıt çıkartılarak limbo edilecek, bu iş için iki haftalık zaman gerekeceği tahmin ediliyor. 

Geminin liftinlere alınarak dev yüzer  maçunayla yüzeye çıkartılması işleminin Aralık ortalarına sarkabileceği belirtiliyor. Geminin hava koşullarına açık bir mevkide bulunması yüzünden maçunaların çalışabilmeleri için birkaç gün sürecek sakin hava ve deniz koşullarının aranacağı öğrenildi.

Danimarka kirlilik kontrol devriye botu “Gunnar Thorson” gemi batığı çevresinde devriyesini sürdürüyor.

Gemide sıkışıp kalmış oldukları düşünülen 4 kayıp Türk Denizciye ulaşmak için Aralık ortalarında olması beklenen geminin yüzeye çıkarılmasının mı bekleneceği yoksa daha önceden gemi içerisinde araştırma yapılıp yapılmayacağı konusu netlik kazanmadı.

Danimarka Kraliyet Donanması Harekat Merkezi daha önce yaptığı ve DenizHaber’de de yer alan resmi açıklamasında “Ömer N batığına dalış yapmayı durdurduğunu ve artık gemi batığına dalış yapılmayacağını” açıklamıştı.

Kayıp 4 Türk denizcisine ise hala ulaşılabilmiş değil. Eğer gemide sıkışmış olsalar bile cesetlerinin bir an önce çıkartılmaları gerekiyor.

DenizHaber.Com, Ömer-N kazasını Türkiye’de ilk duyuran haber sitesi olarak sizleri gelişmelerden haberdar etmeye devam edecektir.

DenizHaber.Com Özel

Editör: TE Bilişim