GAZİ ÜNİVERSİTESİ BÜNYESİNDE KURULAN KARAYOLU TAŞIMACILIK FAALİYETLERİ MESLEKİ YETERLİLİK İNCELEME, DEĞERLENDİRME VE GELİŞTİRME MERKEZİ AÇILDI …

Karayolu Taşıma Kanunu gereği Gazi Üniversitesi ile işbirliği halinde kurulan Ulaştırma Bakanlığı Karayolu Taşımacılık Faaliyetleri Mesleki Yeterlilik İnceleme, Değerlendirme ve Geliştirme Merkezi, Ulaştırma Bakanı Yıldırım tarafından hizmete açıldı.

Yıldırım, açılışta yaptığı konuşmada, Karayolu Taşıma Kanunu ve paralelinde hazırlanan yönetmeliğin, 28 Şubat 2006 tarihi itibariyle tam olarak yürürlüğe gireceğini, bu nedenle yetki belgelerinin dağıtımının yapıldığı 12 bölge müdürlüğü ve 40'ın üzerinde sanayi ve ticaret odasında hummalı bir çalışma yapıldığını ifade etti.
 
Karayolu Taşıma Kanunu'nun reform niteliğinde bir düzenleme olduğunu vurgulayan Yıldırım, 50 yıl boyunca kaderine terk edilen sektörün bugünün ötesinde geleceğinin de bu kanunla planlandığını kaydetti. Yıldırım, Türkiye'nin AB'ye katılım sürecinde daha önemli hale gelen ulaşım faslı açısından düzenlemenin, hayati bir önem taşıdığını da belirtti.

Yasanın uygulamasında bazı sıkıntılar olabileceğini ancak yasada sektörden her kesimin beklentilerini karşılayacak uzlaşılara yer verildiğini anlatan Yıldırım, sıkıntının belge ücretleri konusunda ortaya çıktığını ancak bu rahatsızlıkların da giderildiğini kaydetti.

Yıldırım, sektörün sürenin uzatılmadan yönetmeliğin uygulamaya konulmasını beklediğini, taşımacıların bu beklentilerini karşılamak için ilgili birimlerin gayretle çalıştığını dile getirdi.

Kanunun, mesleki ve mali yeterlilik ile mesleki saygınlık temellerini esas aldığını ifade eden Yıldırım, bu esasların belirli program içinde hakim kılınması halinde sektörün içinde bulunduğu sıkıntıların sona ereceğini bildirdi.

Yıldırım, yasanın çıkarılmasıyla sorunlara neşter vurulduğunu ifade ederek, bunun arkasının kolay geleceğini, yetki belgelerinin ardından istiap haddinin kontrolü, sağlıklı filo oluşturma, rekabet gücünün artırılması, taban fiyat uygulaması, mesleki yeterliliğin ömür boyu tekrarlanarak verilmesi konularını ele alacaklarını söyledi.

Binali Yıldırım, ''Böylece karayolu taşımacılık sektörümüz, hem yurtiçi taşımalarda hem de rekabetin kızıştığı yurtdışı faaliyetlerimizde arzu ettiğimiz noktaya gelecektir'' dedi.

Trafikle ilgili çalışmaların önemine ve Türkiye'deki trafik kazalarının yoğunluğuna dikkati çeken Yıldırım, şöyle devam etti: ''Ölümcül kazalarda Asya ve Avrupa'da şampiyonuz. Bizimle benzer olan bir ülke, ABD var. İşte bunun mücadelesini veriyoruz. Bütün çalışmalar bunun içindir. Acaba ne yaparız da bir vatandaşımızın trafikte hayatını kaybetmesini önleriz, bunun düşüncesi ve gayreti içerisindeyiz. Bunun için güzel şeyler yapılıyor. Eğitim en önde gelen öğelerinden bir tanesidir. Alacağınız günübirlik tedbirler olabilir ama uzun vadeli, nesillere kadar ulaşan tedbirler ancak eğitimle olur.''

Yıldırım, açılışını yaptıkları merkezin, kanunun gereği olarak mesleki yeterlilik, sektördekilerin eğitilmesi, belgelendirilmesi ve sektör bilgilerinin güncellenmesi alanlarında faaliyet göstereceğini kaydetti. Binali Yıldırım, başlangıçta 200 bin olmak üzere 700 binin üzerinde sektör çalışanının, bu merkezden yararlanacağını söyledi.

Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kadri Yamaç da üniversitenin trafik konusuna özel bir önem verdiğini ve bu alanda ilk lisans programını başlattığını belirterek, trafikte mühendislik lisansı programı konusunda da çalışmaların devam ettiğini kaydetti. 
  
 

Merkezin kuruluşunda üniversite-kamu işbirliği örneğinin sergilendiğini anlatan Yamaç, merkezde karayolu sürücülerinin belgelerinin incelenerek değerlendirileceğini, belgelerinin verileceğini ve yapılacak sınavlara ilişkin soru bankaları oluşturulacağını söyledi.

Açılışta, sektörde faaliyet gösteren bazı taşımacılara mesleki yeterlilik belgeleri de Bakan Yıldırım tarafından verildi. Yıldırım daha sonra Rektör Yamaç ile merkezin açılışını gerçekleştirdi.

Binali Yıldırım, daha sonra Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı İbrahim Şahin ve Kara Ulaştırması Genel Müdürü Talat Aydın ile birlikte merkezi gezerek, bilgi aldı. 

Transporthaber

Editör: TE Bilişim