"OGAN BEY" Saatlerce yardım istedi

Ereğli açıklarınde dün gece yarısından sonra yük kayması neticesi yan yatan, daha sonra da batan OGAN BEY gemisi saatlerce yardım istedi....

DenizHaber, 16 kişilik mürettebattan 2'sinin hayatını kaybettiği, 2'sinin ise kayıp olduğu kazanın görgü tanıklarına ulaştı.

Görgü tanıklarının ifadesine göre olaylar şöyle gelişti:

Rusya'nın  Tuapse Limanından yüklemiş olduğu aldığı 9500 tonluk kömür yüküyle Karabiga'ya gitmekte olan Ogan Bey gemisinin yükü ağır swell denizleri nedeniyle kaydı. Gemi, gece yarısından itibaren yan yatmaya başladı. Geminin Ukraynalı kaptanı Yuriy Starcherko,  önce kurtarma römorkörü ve Ereğli Limanına giriş izni talep etti. Ancak daha sonra geminin batmaya başladığını anlayan Ukraynalı kaptan, canlarının kurtarılması için "Mayday" çağrısı yaptı.

Bu esnada saat 01:30 olmuştu.

Ukraynalı kaptanın İngilizce yaptığı imdat çağrısına cevap, kötü hava koşulları nedeniyle Ereğli önlerinde demirde beklemekte olan gemilerden Balıkesir'den geldi. Balıkesir gemisi, hemen yardım için makinelerini hazırlamaya başladı. Ancak soğuk olan makineler en erken 2 saatte hazırlanabilecekti.

Su-B Gemisinin Kahramanlığı...

Bu esnada devreye, yine Ereğli inlerinde demirde olan Su-B adlı 72 metre boyundaki kimyevi madde tankeri girdi. Balıkesir gemisinden gerekli bilgileri alan Su-B gemisinin kaptanı Hüseyin Bay, makineleri de hazır olduğu için hemen kaza yerine hareket etti.

Görgü tanıklarının  ifadesine göre kaza yerine ilk ulaşan gemi de, işte bu Su-B tankeri oldu. Giresun merkezli Viya Denizcilik'e ait olan Su-B Tankeri kaza yerine ulaştığında saat 02:30 olmuştu ve Ogan Bey birkaç dakika önce batmıştı.

Su-B, geminin Ukraynalı kaptanı da dahil olmak üzere 3 kişiyi azgın dalgalardan kurtardı.

Erdemir-1 Römorkörü kaza yerine ulaşıyor

Bu esnada saat 02:40 sularında yine Ereğli'den hareket eden Erdemir'e ait Erdemir-1 Römorkörü 4 kişiyi azgın dalgalardan kurtarırken hayatını kaybeden 1 kişinin de cesedine ulaştı.

Sahil Güvenlik 86 kaza yerine ulaşıyor

Kaza yerine daha sonra intikal eden Sahil Güvenlik 86, geri kalan mürettebatı denizden kurtardı. Ne var ki mürettebattan 2 kişi halen kayıp.

Görgü tanıkları: Kurtarma ekipleri geç kaldı

Görgü tanıkları, ilk müdahalenin demirden kalkan bir geminin yapmasını "Kurtarma ekipleri geç kaldı"  şeklinde değerlendirdi. Geminin 2 saat boyunca yana yatık vaziyette yardım talebinde bulunduğunu, gece 1,5-2 den itibaren yardım istediğini belirten görgü tanıkları, SU-B  kaptanı Hüseyin Bay'ın gemisinin 02:30 da, ikinci olarak Erdemir-1 römorkörünün kaza yerine intikal ettiğini, buna mukabil kurtarma ekiplerinin bu gemilerden sonra kaza yerine intikal ettiklkerini belirttiler.

Editör: TE Bilişim