Minerva Concert Yüzdürülemiyor

81 bin ton ham petrol yüklediği Danimarka’nın Fredericia Limanından Rotterdam’a gitmek isterken Great Belt bölgesinde karaya oturan Yunan Bayraklı Minerva Concert adlı tankeri yüzdürme çalışmasında dün öğleden sonra yapılan ilk denemeler başarısızlıkla sonuçlandı.

Danimarka Filo Karargahı (SOK) sözcüsü Kjell Gaard dün yaptığı açıklamada iki Danimarka römorkörünün dün (Salı Günü) gemiyi çekerek kurtarmak için gel-git etkisiyle suların yükselme zamanını beklediği ve sular yükseldikten sonra iki kez gemiyi yüzdürme teşebbüsünde bulunduğu ancak bu çabaların başarısızlıkla sonuçlandığını söyledi.

Minerva Concert adlı süpertanker Pazartesi, akşamı trafik ayırım şeritlerini ihlal ederek rotası dışına çıkmış ve karaya oturmuştu.

Kjell Gard, geminin oturduğunda yüklü olmasından dolayı ancak tanklarındaki yükün bir kısmının boşaltılmasından sonra kurtulmasının mümkğün olabileceğini düşündüklerini belirtti.

Gaard’ın söylediğine göre geminin sigorta kuruluşu tankeri yüzdürmek için yükün bir bölümünün limbo edilmesini de içeren yeni bir kurtarma planı hazırlamakta olduğunu söyledi.

Minerva şirketinin CEO’su Aristotelis Lanniou ise yaptığı açıklamada kazadan sonra geminin baş tarafındaki balast tanklarında çatlak oluştuğunu belirtti.

Geminin karaya oturduğu yer olan Hatter Barn ile Hatter Rey arasındaki boğaz daha önce bölgede pek çok karaya oturma kazası olmasından dolayı bölgenin en riskli deniz alanlarından birisi olarak kabul ediliyor.

241 metre boyunda ve 42 metre genişliğindeki gemi 106 bin ton ham petrol taşıma kapasitesine sahip. Kaza anında geminin tam yüklü olmadığı anlaşılmakta.
Yunan Bayrağı taşıyan ve Pire limanı siciline kayıtlı olan gemide 23 mürettebat bulunuyor.

Danimarka Denizcilik İdaresi kaza nedenini soruşturuyor. Gemide köprüüstündeki sistemlerden birisinde teknik arıza meydana gelmesinden dolayı kazanın meydana geldiği iddialar arasında. Ancak geminin Yunanlı işleticisi Minerva bu iddiaları reddediyor.

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim