Kenetlenen Gemiler Kesilerek Ayrılacak

Denizcilik Müsteşarlığı Çanakkale Bölge Müdürü Ender Kurt, Ege Denizi'nin uluslararası sularında çarpışan iki geminin birbirinden ayrılması için çalışmaların başladığını bildirdi.

Kurt, Bozcaada açıklarında çarpışan ve birbirlerine bitişik vaziyette duran Alman bayraklı "Renate Schulte" ile Malta bayraklı "Martı Princess" adlı gemilerin birbirlerinden ayrılabilmesi için kesim işlemi yapıldığını söyledi.

Çalışmayı, Malta bayraklı geminin gemi kurtarma yardım sözleşmesi imzaladığı Solar adlı Türk firmasının yürüttüğünü anlatan Kurt, "Martı Princess" adlı geminin üzerine adeta oturan Alman gemisinin baş kısmının kesildiğini dile getirdi.

Ender Kurt, bu çalışma yürütülürken, küçük de olsa batma ihtimali dolayısıyla, çevre kirliliğine neden olunmaması için "Martı Princess" adlı gemideki yakıt, yağ ve diğer kimyasal maddelerin başka bir tankere aktarılması yönünde, armatör ve kurtarıcı firmaya gerekli talimatın verildiğini belirterek, bunun gerçekleştirilmesi için çalışmalara başlanıldığını kaydetti.

Kesim işleminin ne kadar süreceği konusunda henüz net bir bilgi olmadığını belirten Kurt, gemiler birbirlerinden ayrıldıktan sonra nereye çekilecekleri konusunun yeniden değerlendirileceğini açıkladı.

Kurt, Alman bayraklı gemiden ise herhangi bir kurtarma ve yardım talebi gelmediğini dile getirerek şu bilgileri verdi:

"Malta bayraklı gemi kurtarıldıktan sonra, tamir ve bakım için nerenin tercih edileceği belirlenecek. Eğer bizim karasularımızda bir yer tespit edilirse, bununla ilgili olarak, Sayın Valimizin başkanlığında zarar tespit komisyonu kuracağız. Bu komisyonda, Denizcilik Bölge Müdürlüğü, İl Çevre ve Orman Müdürlüğü, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü yöneticileriyle ilgili belediye başkanları yer alacak. Tespitlerimizi yapıp, birtakım öneriler sunacağız. Bu çalışma yürütülürken, çevre kirliliğinin önüne geçmek için, ö rneğin, deniz tipi bariyerler, petrol ve nevi ürünleri emmeleri için emici pedler kullanmalarını isteyeceğiz."

Denizcilik Müsteşarlığı Çanakkale Bölge Müdürü Ender Kurt, geminin tamiri ve bak ım yeri için Türk karasularının tercih edilmesi halinde, bu yerin turizme açık, sit olan herhangi bir bölge olmasını istemediklerini ve bu gibi bölgelere çektirmeyi düşünmediklerini sözlerine ekledi.

Editör: TE Bilişim