Boğaz'daki korkutan kazanın sebebi dalgınlıkmış  
 
İstanbul Boğazı'nda önceki gün meydana gelen ve biri ağır 48 kişinin yaralandığı kazanın altından kaptanın dalgınlığı çıktı.  
 
Zeytinburnu açıklarında Ukrayna bayraklı ticari bir gemiye çarpan deniz otobüsünün kaptanı İsmail Taşpınar, polise verdiği ifadede 'bir an için dikkatinin dağıldığını' söyledi. Yenikapı'dan hareket ettikten sonra saat 10.50 sularında, Sultan Süleyman Bilgin isimli gemicinin yanına gelerek yolcuların durumu ile ilgili bilgi verdiğini belirten Kaptan Taşpınar kaza anını şöyle anlattı: "O anda dikkatim dağıldı ve nehir tipi suya yakın küçük bir gemiyi pruvamda (önümde) gördüm. Yoğun gemilerin bulunduğu alanda hemen gerekli manevraları yaptım; ancak diğer gemiye çarpmaktan kaçınamadım."

Bostancı-Yenikapı-Avşa seferini yapmak için 449 yolcusuyla Yenikapı iskelesinden ayrıldıktan kısa bir süre sonra demirli halde bulunan Ukrayna bandıralı yük gemisine çarpan 'Salih Reis 4' adlı deniz otobüsünün kaptanı İsmail Taşpınar, savcılık talimatıyla Balat'ta bulunan Liman ve İskele Karakol Amirliği'ne verdiği ifadesinin ardından serbest bırakıldı. Taşpınar, 13 yıldır kaptan olduğunu, 2 yıldır da İDO'da görev yaptığını belirtti. Taşpınar, ifadesinde kaza anını şöyle anlattı: "Yenikapı'dan Avşa'ya gitmek üzere 449 yolcu ile hareket ettik. Gemide radar dahil bütün seyir cihazları açık ve çalışır durumdaydı. Saat 10.50 sıralarında Sultan Süleyman Bilgin isimli gemici, köprü üstüne geldi ve yolcuların durumu ile ilgili bana bilgi verirken bir an için dikkatim dağıldı ve nehir tipi suya yakın eski tip küçük bir gemiyi pruvamda (önümde) gördüm. Diğer geminin demirde olduğuna dair bir işaret ya da güvertesinde aydınlatıcı ve dikkat çekici bir ışık gözlemlemedim. Diğer gemi demirde olsa dahi kaptan köşkünde bulunması gereken nöbetçi zabit telsizle herhangi bir uyarı yapmadığı gibi düdük gibi bir ses işareti de vermedi. Hemen gerekli manevraları yaptım, ancak diğer gemiye çarpmaktan kaçınamadım."

Kaptan Taşpınar, kazadan sonra panikleyen yolcuları sakinleştirmek için anons yaptırdığını ve Yenikapı'ya dönüş yaptığını söyledi. Türk Kılavuz Kaptanlar Derneği Başkanı Kaptan Cahit İstikbal de kazanın meydana geldiği Ahırkapı mevkiinin her zaman yoğun olduğuna dikkat çekti. Geminin fazla süratli olduğu ifadelerine katılmadığını belirten İstikbal, "Gemi eğer süratli olsa idi daha ağır bir hasar ve büyük bir kaza olurdu." dedi. Kazanın deniz kazasından çok karayolu kazasına benzediğini belirten İstikbal, "Bu çok özel bir durum. Bunun üzerinde İDO'nun gerekli incelemeleri yaparak kazadan sonuçlar çıkaracağına inanıyorum." dedi.

Kazada yaralanan 48 yolcudan 47'si taburcu edilirken, Kevser Dodurga isimli yolcunun Samatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ndeki tedavisi sürüyor. Memleketi Artvin'de tatil yapan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da yolculara çiçekli geçmiş olsun mesajı gönderilmesi talimatı verdi.
 
Yasin Kılıç/ZAMAN Gazetesi

Editör: TE Bilişim