“Aslında kaptan kaza kurbanı oldu” 
 
Kılavuz Kaptanlar Derneği Başkanı: “Kaptan tam dinlenmeye çekilecekken bu kaza olmuş. Bence kazanın kurbanı kaptandır”

Türk Kılavuz Kaptanlar Derneğ Başkanı ve Dünya Kılavuz Kaptanlar Birliği Başkan Yardımcısı Cahit İstikbal, halat kopması sonucu bir kişinin ölümüme sonuçlanan kazada Ankara Feribotu Kaptanı Işık Koşal’ın bir hatası olamayacağını savundu. İstikbal “Kaptan ’gemiyi iskeleye yanaştırdım, komutayı makine dairesine devrettim’ diye ifade vermiştir. Bu her şeyi açıklıyor” dedi.

“İnsan hatası olabilir”

İstikbal, olayın nasıl olabileceği konusunu şöyye açıkladı: “Komutanın devrinden sonra geminin pervanelerini, yani ileri ya da geri gitmesini kumanda eden sistem makine dairesine geçiyor. Bu olay, bu aktarma esnasında meydana gelen bir arızadan dolayı veya hidrolik sistemlerle ilgili bir sorundan ya da da insan hatasından kaynaklanabilir. Bunun sonucunda neden hidrolik sistemlerin gemiye ‘tam yol ileri’ verdiği konusu aydınlanacaktır. Kaptanın ifadesi doğrudur. Bu, kaptan köşküyle ilgili bir konu değil. Kaptan, işini bitirmiş, gemiyi iskeleye yanaştırmış. Ondan sonra meydana gelen olayda gemiye ‘tam yol ileri‘ verilmiş. Bence kaptan bu kazanın kurbanı oldu. Çünkü iskeleye yanaşarak görevini tamamlayıp dinlenmeye çekilecekken bu üzücü kaza meydana gelmiş.”

“Daha önce de böyle kazalar oldu”

“İskeleye yanaştığı sırada makinelerin durduğu, sonra tekrar çalıştığı söyleniyor. Oysa gemilerin makineleri durmaz. Gemi dururken de pervane çalışır. Bunlar ’pitch control’ sistemli gemiler. Yani pervane sistemi sürekli dönüyor, ileri ve geri hareket pervane kanatlarının açısının değişmesi suretiyle veriliyor. Pervane kanatlarına ’tam yol ileri’ komutu verilmiş. Bunun nasıl verildiği araştırılacaktır. Daha önce böyle bir kaza yaşanmadı ama bu şekilde sonuçlanmayan benzer durumlar oldu. Gemi makinesine kumanda eden sistemlerin kaptan köşkü ile makine dairesi arasında senkronizasyon bozukluğundan kaynaklanan ancak kazayla sonuçlanmayan hadiseler gerçekleşti.”

Haber: Arif TAŞKIN

Vatan Gazetesi
 

Editör: TE Bilişim