Küba'nın başkenti Havana'nın 20 deniz mili açıklarında Ağustos ayı sonunda Isaac Fırtınasıyla sürüklenerek karaya oturan Liberya bayraklı 1016 TEU konteyner gemisi Hansa Berlin, kurtarılmaya çalışılıyor.

1993 yılı yapımı gemide makine arızası meydana gelmiş, makineleri çalışmayan gemi Isaac Harikeyninin oluşturduğu ağır denizler nedeniyle sürüklenerek karaya oturmuştu.

Geminin fotoğraflarında sürüklenme dolayısıyla omurga boyunca karaya oturduğu ve kurtarılmasının güç olacağı görülmekte.

Geminin işletmecisi Leonhardt & Blumberg gemideki tüm mürettebatın helikopterle kurtarılarak Havana'ya transferinin sağlandığını ve emniyette olduklarını, geminin kurtarılması için ise kurtarma yardım şirketlerini teklif vermeye davet ettiklerini açıkladı.

Bazı kurtarma yardım şirketlerinin kaza bölgesine uzmanlarını gönderdikleri ancak kötü hava ve deniz koşullarının geminin oluşturduğu risk ve kurtarılma imkanları hakkında bir değerlendirme yapmayı imkansız kıldığı bildiriliyor.

Hamburg merkezli Leonhardt & Blumberg şirketinin temsilcileri de kaza yerinde bulunuyor. ABD'li en az bir kurtarma yardım şirketine kurtarma çalışmaları için izin verildiği, diğer bazı kurtarma yardım şirketlerine de izin verilmiş olabileceği gelen bigiler arasında.

Gemide 174,426 galon ağır yakıt ve 27,500 galon dizel yakıtı bulunuyor. ABD Sahil Güvenlik Teşkilatı geminin yakıtının denize sızmasından endişe ediyor.

Editör: TE Bilişim