Dün 23:00 sularında Ahırkapı Feneri'ne 17 mil açıkta batan "Hacı İbrahim" isimli kuruyük gemisinin seyir halinde olan bir başka gemi ile çatışması sonucu battığı öğrenildi.

Gemide bulunan 9 personelden 4'ü Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma İşletmeleri Genel Müdürlüğü'ne bağlı Acil Müdahale Botları tarafından kurtarılırken kayıp 5 denizcinin arama çalışmaları bölgede, halen yoğun bir şekilde devam ediyor.

Türk bayraklı HACI İBRAHİM isimli 69 metre boyundaki kuru yük gemisi Gemlik'ten yüklediği 1250 ton gübreyi, Samsun Limanı'na götürmek için hareket etmesi ile birlikte 22:40 civarında Türk Boğazları Gemi Trafik Hizmetleri (TSVTS) Merkezi'ni arayarak Kumkapı açıklarında yakıt ikmali yapacağı ve demirleyeceğini belirtmesinden, yaklaşık 15 dakika sonra bölgede yedekli olarak seyir halinde olan İran Bandralı "İRAN MADANİ" isimli geminin VTS merkezini arayarak "Bir balıkçı teknesi battı" ihbari ile birlikte bölgeye intikal eden, Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma İşletmeleri'ne ait KEGKİ-10 Acil Müdahale Botu denizde bulunan Gemi personellerinden ikinci kaptan Mustafa Bahar ile Emin Savut, Mehmet Emin Günaydın ve Baki Şentürk'ü kurtardı.

Denizcilik Müsteşarlığı Ana Arama Kurtarma Merkezi'ne bildirilmesi ile birlikte Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma İşletmeleri'ne (KEGKİ) ait ' ait KEGKİ-5, KEGKİ-8 botları bölgeye intikal ettiği yetkililerce ifade edildi.

Konu ile ilgili DenizHaber.Com'a açıklamada bulunan Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma İşletmeleri Genel Müdürü Kaptan Salih Orakcı "Kıyı Emniyeti botları ihbarla birlikte saat 22:55'de KEGKİ-10 botu bölgeye intikal ederek denizde bulunan 4 gemi mürettabatı kurtarılarak Haydarpaşa Numune Hastanesine gönderilmiştir. Geminin battığı beş millik alan içerisinde arama ve tarama çalışmaları yoğun bir şekilde devam etmektedir. Dün 23:00 sularından beri kayıp olan kaptan Mehmet Çelik, makinist Cafer Bayrak, telsiz görevlisi Ömer Türkay, yağcı Mustafa Çürük ve Yakup Saygan'ı bulmak için bölgede üç Acil müdahale botu, çalışmalarına devam etmektedir" dedi.

DenizHaber.Com, Kurtarılan gemi ikinci kaptanı Mustafa Bahar'ın polise verdiği ifadelere ulaştı. Mustafa Bahar, Polise verdiği ifadede gemide 9 personelin bulunduğu ve seyir halinde olan bir başka geminin HACI İBRAHİM'e çarptığını söyledi.

Denizcilik Müsteşarlığı yetkilileri İkinci kaptan'ın ifadesi üzerine, çalışmaları bu yönde yoğunlaştırdı.

DenizHaber'e gelen bilgilere göre bölgede yedekli olarak seyir eden ve VTS Merkezine ihbarda bulunan İran Bandralı "İRAN MADANİ" gemisinin kontrolsuz olarak seyir ederken HACI İBRAHİM'le çatıştığı iddia ediliyor.

Bu konuda açıklamada bulunan Kriz Mekezi Başkanı ve Kıyı Emniyetive Gemi Kurtarma İşletmeleri Genel Müdür Yardımcısı Kaptan Faruk Yersel KEGKİ'ye ait 3 botun, geminin battığı bölgede bulunduğunu, Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın da havadan ve denizden arama çalışmalarına katıldığını belirtti. Ayrıca DenizHaber'in geminin çarpışma sonucu battığına yönelik iddialar bulunduğunun hatırlatılması üzerine, “Kurtarılan mürettebat, bir çarpışmanın söz konusu olduğunu söylüyor. Bu konuda araştırmalarımız sürüyor. Ancak henüz net bir bilgi yok” dedi.

Portekiz'in Setubal Limanı'ndan Romanya'nın Mangalia Limanı'na tamir ve bakıma giden, 191 metre uzunluğundaki 25 bin 768 grostonluk İran bayraklı "İRAN MADANİ" isimli yük gemisini, St. Vincent bandıralı 72.40 metre uzunluğundaki “Sandy Cape” adlı römorkörün çektiği belirtildi.

Gelişmeleri duyurmaya devam edeceğiz.

Fotoğraf: www.fotoio.com 

DenizHaber.Com-Özel

Editör: TE Bilişim