Gibraltar'da çatan iki büyük gemiden biri kısmen battı

Ürün tankeri ile çatma yapan büyük dökme yük gemisi pruvasından sulara gömüldü.

Hurda demir taşıyan Panama Bayraklı Dökme Yük Gemisi New Flame ile Danimarka Bayraklı ürün tankeri Torm Gertrude Gibraltar önlerinde Europa Burnu'nun 1 Km. kadar güneyinde 12 Ağustos Pazar günü saat 0555 sularında çatıştı.

New Flame, Gibraltar'dan hareket etmiş Türkiye'ye gitmekte idi. Torm Gertrude ise Doğu Akdeniz'den gelip Algeciras LKimanı'na gitmekteydi.

Çatışma sonrası Torm Gertrude yoluna devam ederek Algeciras limanına ulaştı. Tankerde önemli bir sorunun olmadığı açıklandı.

New Flame ise çatma sonrası aldığı hasardan ötürü 1 ve 2 Numaralı ambarları tamamen su doldu. Bunun neticesinde pruva kısmından sulara gömülmeye başlıyan gemiyi 23 kişilik mürettebat terk etmek zorunda kaldı.

Gibraltar Liman İdaresi Acil Durum Eylem Planını devreye sokarak bölgeye gerekli kaynakları sevketti.

İdare, dökme yük gemisindeki hasarı belirlemek üzere dalgıçlar gönderdi, Gibraltar Deniz Sörveyörleri ise gemi üzerinde tam bir denetleme yaptılar. Geminin yakıtının muhtemel denize sızmayı önlemek üzere aktarılması seçenekleri üzerinde duruldu.

Gibraltar Denizcilik İdaresi New Flame adlı dökme yük gemisinin gerekli izin ve kontrolleri tamam olmadan nasıl olup da Gibraltar limanından ayrıldığı hususunda  inceleme başlattı. Bu incelemenin bu tip kazalarda standart izlek olduğu bildirildi.

Denizcilik Bakanı Hon Joe Holiday, hemen olay yerine gelerek Gibraltar Liman İdaresi Kontrol Odasında gelişmeleri takip etti.
Bakan şunları söyledi:

"İki geminin çarpışması ciddi bir kazadır. Çevre güvenliğini sağlamak için bütün gerekli araçlar bölgeye sevk edilmiştir. Samothraki kazasında olduğu bu kazada da Gibraltar Liman İdaresi Personeli'nin gösterdiği üstün gayreti ve diğer özel sektör kuruluşlarının  yaptıkları çalışmaları takdirle karşıladığımı belirtmek isterim.  Gibraltar dışında tatilde  bulunan Başbakan olaylardan bilgilendirilmiştir.

New Flame adlı dökme yük gemisinin armatörü ve işletmecisi  Transmar SA.

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim