TMMOB Gemi Makineleri İşletme Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu, Bilal Bal adl kosterin batması ve kaybettiğimiz denizcilerimiz ile ilgili bir açıklama yaptı. 

Açıklama şöyle:

"Denizcilik camiasının başı sağ olsun. Kazada ölenlere Allahtan rahmet, acılı ailelerine de sabırlar diliyoruz. Gemlik Limanı’ndan Karadeniz Ereğli limanına dökme demir taşıyan 78,5 metre boyunda “BİLAL BAL” isimli gemiden 01 Kasım 2017 sabah saatlerinde Şile'nin 7 mil açığında tehlike sinyali alınmıştır. Arama kurtarma ekiplerince battığı tespit edilen geminin personeline ise hala ulaşılamamıştır.

Bakanlık tarafından yapılan resmî açıklamada gemide 10 personelin bulunduğu belirtilmesine karşın, kazazede yakınlarından alınan bilgilere istinaden yayınlanan bazı haberlerde gemideki personel sayısı 11 olarak belirtilmektedir.

Denizci arkadaşlarımızın ve milli bir servet olan geminin kaybının acısını yaşarken, olayların tekrarlanmaması için geminin batmasına sebep olan varsa eksiklik ve yanlışların doğru tespit edilmesi; benzer acıların yaşanmasının önlenmesi adına bu üzücü olaydan ders alınarak tekrarının önlenmesi çok önemlidir.

Alınan ilk bilgilere göre geminin donatılmasında ve işletilmesinde hatalar olduğu ve bu nedenle bu elim kazanın olduğuna dair doğrulanmayan bilgiler ortalıkta dolaşmaktadır.

Uluslararası sefer yapan gemilerde zorunluluk teşkil eden birçok regülasyon kabotaj sefer yapan gemileri bağlamamaktadır.

Ayrıca senelik periyotlarla yapılan denetimlerin özellikle yaş ortalaması yüksek Türk koster filosu düşünülerek altı aylık periyoda çekilmesi gerekliliğini vurgulamak doğru olacaktır.

Bu üzücü olayda, ihmaller yetkililerce araştırılmalı ve yakinen takip etmeye çalışan kamuoyu ile gerekli bilgi yine yetkililerce gerçekçi biçimde paylaşılmalıdır.

Ancak şu anda tüm Türk denizcilik camiasının ve vatandaşların umudu konu geminin personeli hakkında olumlu bir haber alınabilmesi yönünde olup TMMOB Gemi Makineleri İşletme Mühendisleri Odası olarak; 48 saati aşan arama ve kurtarma çalışmalarının personele sağ salim ulaşılmasıyla sonuçlanmasının en büyük arzumuzdur.

Gün geçtikçe zorlaşan ve koşulları ağırlaşan gemi işletmeciliği ile ilgili sektördeki tüm paydaşlarımızla sektörün daha iyi ve güvenli olarak sürdürülebilirlik adına TMMOB GEMİMO olarak her türlü iş birliğine açık olduğumuzu bir kere daha ilan eder, odamızın birikimlerinin sektör tarafından daha iyi kullanılması dileklerimizi sunarız.

TMMOB Gemi Makineleri İşletme Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu"

Editör: TE Bilişim