TK Bremen, Fransa'nın Atlantik sahillerinde Erdeven kumsalında karaya oturdu

Kaza 16 Aralık gecesi meydana geldi. Adriyatik Gemi İşletmeciliği adlı bir Türk firmasına ait Malta bayraklı 109 metre uzunluğundaki 1982 yılı yapımı kuru yük gemisi, fırtınada sürüklenerek Fransa'nın Batı ucundaki Erdeven kumsalında karaya oturdu.

Gemide yük bulunmuyor ancak yakıt tanklarından denize sızıntı olduğu bildiriliyor.

Sızan yakıtın 1 kilometre genişliğinde 5 kilometre uzunluğunda deniz yüzeyinde hareket ettiği bildiriliyor. 

Gemide bulunan 19 kişilik mürettebat helikopterle kurtarıldı.

Geminin bulunduğu bölgede son derece elverişsiz hava ve deniz koşullarını bulunduğu bildirildi. TK Bremen adlı Malta bayraklı 109 metre uzunluğundaki yük gemisinin 15 Aralık günü öğleden sonra Fransa'nın Lorient Limanından İnngiltere'ye gitmek üzere hareket ettiği ancak hava şartları nedeniyle Groix adasının Kuzeyinde korunaklı bir sahada beklemeye çalıştığı öğrenildi. Fakat fırtına şeklinde esen rüzgarın etkisiyle bu bölgede tutunamayan gemi demir tarayarak sürüklenmeye başladı.

Kaptan gemiyi daha korunaklı bir bölgeye götürmeye çalıştıysa da sürüklenen gemiyi kumanda altına alamadı bunun üzerine Bölgesel Arama Kurtarma Merkezinden yardım istedi. Lorient limanından römorkörler hava koşulları nedeniyle yardım etmeye çıkamadı. Çaresiz kalan gemi iki saat sonra Erdeven kumsalına sürüklenerek karaya vurdu.

Gemideki 19 kişilik mürettebat sabah erken saatlerde  helikopterle kurtarılarak karaya çıkarıldı. 

Gemide 180 ton ağır yakıt ve 40 ton da dizel yakıtı bulunuyor. Geminin etrafı yakıt yayılmasını önlemek amacıyla bariyerlerle çevrildi. 

Geminin buradan kurtarılmasının mümkün olamayacağı ve muhtemelen burada söküleceği tahmin ediliyor.

 

Editör: TE Bilişim