TSUNAMİ’DE ZARAR GÖREN TÜRK GEMİSİ YOK

Önceki gün Hint Okyanusu’nda meydana gelen 8.9 büyüklüğündeki depremde okyanus ve sahillerdeki  gemi ve yatlarında büyük hasar gördüğü belirtiliyor. Türk gemilerinin de sık kullandığı deniz güzergahı üstünde meydana gelen deprem felaketi ve tsunaminin denizcileri etkisi konusunda sağlıklı bilgiler elde edilemiyor. Dışişleri Bakanlığı ile birlikte hareket eden Denizcilik Müsteşarlığı yetkilileri, bölgede zarar gören ya da kaybolan Türk bayraklı gemi olduğuna dair bir bilgi elde etmediğini açıkladı.

Tsunami nedeniyle Sri Lanka, Hindistan, Endonezya, Malezya, Myanmar, Bangladeş, Maldive Adaları, Tayland’da ölü sayısı 25 bini buldu.  Ancak, dünya deniz ticaret filolarının en sık kullandığı güzergah olan Hint Okyanusu, Bengal Körfezi, Srilanka açıklarında meydana gelen deniz kazalarıyla ilgili somut açıklamalar yapılmadı.

Denizcilik Müsteşarlığı Müsteşar Yardımcısı Bekir Sıtkı Ustaoğlu, bölgedeki deniz güzergahının Türk Deniz Ticaret Filosu’ndaki Uzakdoğu ticareti yapan gemilerince kullanıldığını, ancak şu ana kadar zarar görmüş gemi olduğu Safirbet yönünde bir bilgi ulaşmadığını kaydetti.

Dünya Klavuz Kaptanlar Derneği 2. Başkanı Kaptan Cahit İstikbal, tsunaminin meydana geldiği bölgede yoğun şekilde dünya deniz ticaret filosunun işlediğini hatırlattı. İstikbal, Avrupa-Çin, Avrupa-Avustralya, Arabistan-Çin başta olmak üzere önemli ticaret güzergahlarının çakıştığı bölgede oluşan 10-15 metrelik dev dalgaların özellikle yatlarla tonajı küçük yük gemilerine zarar vermiş olabileceğini söyledi.

Süveyş Kanalı üzerinden Kızıldeniz ve Hint Okyanusu yolunu kullanan ticari gemilerin ortalama büyüklükleri 150 metreden başlıyor. Bölgede yük taşıma kapasitesi 15-20 bin tonları bulan kuruyük gemileriyle, Basra ve İran Körfezleri ile Suudi Arabistan limanlarından petrol taşımacılığı yapan tankerler de bulunuyor.

Dışişleri Bakanlığı yetkililerinin verdiği bilgiye göre deprem ve tsunami sonrasında bölgede kaybolan ve haber alınamayan 30 Türk vatandaşı bulunuyor.

Editör: TE Bilişim