Endonezya'da feribot 267 kişiyle battı...

Endonezya’nın doğusunda feribot felaketi. 250 yolcu ve 17 mürettebatı bulunan feribot fırtınada alabora olarak battı. Gece olması dolayısıyla ilk müdahalede güçlük yaşanan kazada 150’den fazla ölü olmasından korkuluyor.

Endonezya Sağlık Bakanlığı Kriz Merkezi başkanı Rustam Pakaya, Pazar  sabahı erken saatlerde meydana gelen kazada kazada 6 kişinin cesetlerinin bulunduğunu açıkladı.
Ulaştırma Bakanlığı yetkililerinden Bambang Ervan ise birisi mürettebattan olmak üzere 18 kişi ise sağ olarak kurtarıldığı bilgisini verdi.

Ervan; “Kayıp kişilere ne olduğunu bilmiyoruz. Kaza sabahın erken saatlerinde meydana geldiğinden yolcuların uykuda yakalandığını tahmin ediyoruz. Can yeleklerini giyememiş olabilirler” dedi.

Felaketten sağ kurtulmayı başaran yolculardan birisi, çarpan büyük bir dalganın gemiyi alabora ettiğini söyledi.  

Ulaştırma Bakanlığı yetkilisi Ervan, kayıp yolcuları aramak üzere bir arama kurtarma ekibinin kaza yerine gönderildiğini bildirdi.

Ulaştırma bakanı Jusman Syafi'i Djamal gemiden 150 kişinin çıkarıldığını söyledi ancak durumları hakkında açıklama yapmadı.

KÖTÜ HAVA KOŞULLARI

Feribotun Sulawesi adasının Batı sahilindeki Pare-Pare limanından Borneo adasının Endonezya tarafında olan Samarinda limanına gitmekte iken kötü havaya yakalandığı bildiriliyor. Pare-Pare limanı Deniz Emniyeti bölüm başkanı Taufik Bulu geminin 250 yolcu ve17 mürettebat taşımakta olduğunu açıkladı.

Kurtarılanlar Pare-Pare limanının Kuzeyinde bulunan Majene kentine getirildi. Mafene limanı yetkililerinden Muhammed Junaidi, Reuters’a yaptığı açıklamada geminin Majene limanının 35 deniz mili açıklarında alabora olduğunu söyledi.

Endonezya’nın Elshinta radyo istasyonu feribotta yakınları bulunan kişilerin Samarinda kentindeki acılı bekleyişleri esnasında ağlamalarını yayınladı. Bakan Djamal kaza esnasında bölgede tropikal siklon bulunduğunu açıkladı.

Endonezya ana adalardan dünyanın en yaygın küçük adalar sistemi arasındaki ulaşımı sağlamak için feribotlardan yararlanmak zorunda. Fakat kazalar da sık sık olmakta. Bu kazaların nedeni çoklukla altyapıya yıllardır yeterli yatırımın yapılamaması ve feribotlara genellikle istiap haddinden fazla yolcu alınması.

Ulaştırma bakanlığı sözcüsü batan feribotun izin verilen yolcu sayısının 300 olduğunu ve bu kez kapasitenin aşılmadığını bildirdi.

Son yıllarda meydana gelen çok sayıda ciddi kazalar sonrasında Endonezya ulaştırma sektörünü geliştirme baskısıyla karşı karşıya kaldı.

Aralık 2006 tarihinde 600 yolcusu bulunan bir feribot Borneo’dan Java adasına gitmekte iken gece fırtınadan battı. Kazadan günler sonra yolculardan 250’si sağ olarak bulunabildi.

Bundan birkaç ay sonra Jakarta’dan Sumatra’nın açıklarındaki Bangka Adasına gitmekte olan gitmekte olan bir feribotta çıkan yangında 42 kişi hayatını kaybetti.

Endonezya’nın havayollarının iç hatlarında da çok sayıda kaza meydana geldi, bu kazalar sonrasında Avrupa Birliği Endonezya uçaklarının kendi hava sahasını kullanmasını yasakladı.

Editör: TE Bilişim