"Başka bir gemiden kaçarken dikkatim dağıldı ve çarptım"

Salih Reis-4 deniz otobüsünün kaptanı İsmail Taşpınar, `küçük bir gemiye çarpmamak için manevra yaptığı esnada dikkatinin dağılması üzerine` kazanın meydana geldiğini söyledi
 
Zeytinburnu açıklarında 449 yolcusu ile sefere çıktıktan 15 dakika sonra, demirli duran Ukrayna bandıralı Seymon Rudnev adlı kuru yük gemisine çarpan Salih Reis -4 adlı deniz otobüsünün kaptanı İsmail Taşpınar , kazaya bir anlık dalgınlığının sebep olduğunu belirterek, `Hareket halindeki küçük bir gemiye çarpmak üzereydim. Kaçmak isterken demirli yük gemisine çarptım` dedi. İstanbul Cumhuriyet Savcısı İlker Yaşar `ın talimatıyla ifadesi Balat `taki Deniz Polisi `nde alınan 13 yıllık kaptan İsmail Taşpınar `ın, İDO `da iki yıldır çalıştığı, bugüne kadar herhangi bir deniz kazasına adının karışmadığı ve sicilinin temiz olduğu öğrenildi.

YOLCULARIMI KURTARDIM

Kaptan İsmail Taşpınar , Deniz Polisi `ne verdiği ifadede, kazanın oluş anını detaylarıyla anlattı. Dümeninde bulunduğu Salih Reis 4 deniz otobüsünün her bakımdan denize ve yola elverişli olduğunu belirten Taşpınar , kazanın oluş anını ve sonrasını şöyle anlattı: `Saat 10.35`te Yenikapı `dan Avşa `ya gitmek üzere, 449 yolcuyla hareket ettikten sonra, demirde bulunan gemiler arasında normal süratle dikkatli bir şekilde seyir etmekteydim. Gemide radar dahil bütün seyir cihazları açık ve çalışır durumdaydı. Saat 10.50 sıralarında, bir personel, köprü üstüne geldi ve yolcuların durumuyla ilgili bana bilgi verirken bir an için dikkatim dağıldı ve nehir tipi suya yakın eski tip küçük bir gemiyi önümde gördüm. Diğer geminin demirde olduğuna dair güvertesinde aydınlatıcı ve dikkat çekici bir ışık gözlemlemedim. Diğer gemi demirde olsa dahi, kaptan köşkünde bulunması gereken nöbetçi zabit telsizle herhangi bir uyarı yapmadığı gibi bir ses işareti de vermedi. Yoğun gemilerin bulunduğu bu alanda gerekli manevraları yaptım ancak yük gemisine çarpmaktan kaçınamadım. Olay sırasında yaralanmama rağmen, önce kendi yolcularımın, sonra da çarptığımız geminin personelinin durumlarını kontrol ettim. Kuru yük gemisindekilerin durumunun iyi olduğunu gördükten sonra, durumu telsizle gerekli yerlere bildirip yaralı yolcuları Yenikapı `ya geri getirmek için hareket ettim. Yolcularımın hayatını tehlikeye attığım için çok üzgünüm.`

YOLCULAR DAVA AÇIYAR

Kaza sonrası yaralanan ve hastanede tedavi gören 48 kişiden 47`si tahliye edildi. Kevser Dodurga isimli yolcunun tedavisi ise Samatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi `nde sürüyor. Dodurga `nın, ayağında takılı bulunan platinlerle ilgili bir sorun meydana geldiği belirtildi. Yolcuların tüm hastane masrafları, sigorta şirketi tarafından karşılandı. Taburcu edilen yaralılar Balat `ta bulunan Deniz Şube Müdürlüğü ve Kumkapı Polis Karakolu `na giderek kazayla ilgili ifade verdi. Yaralıların büyük kısmı, İDO `dan ve deniz otobüsünün kaptanı İsmail Taşpınar `dan davacı olacaklarını ifade ettiler .

Zararı sigorta şirketi karşılıyor

Bu arada, kendi imkanlarıyla Pendik Askeri Tersanesi`ne giden deniz otobüsünde hasar incelemeleri sürüyor. İlgili sigorta şirketinin ekspertizleri de, hasar tespit çalışmasına katılıyor. Sigortalı olan deniz otobüsünün tüm hasar masrafları, sigorta şirketi tarafından karşılanacak. Yapılan tespit çalışmalarının ardından deniz otobüsündeki onarım çalışmalarına başlanacak. İDO bünyesinde de, kaza tetkik kurulu oluşturuldu.

ERGÜN ÇOLAKOĞLU -GÖKHAN YILMAZ İSTANBUL

Yeni Şafak

Editör: TE Bilişim