Denizlerde korsanlar tarafından gerçekleştirilen saldırılarda bu sene yüzde 14 artış olduğu bildirildi. Bu konuda en kötü durumdaki ülkelerin Somali ve Nijerya olduğu kaydedilirken, korsan saldırılarında son 3 senedir azalma görülüyordu.

Uluslararası Denizcilik Bürosu (IMB) kayıtlarına göre, bu sene ilk 9 ayda 198 korsan saldırısı vakası gerçekleşti. Geçen sene 174 vaka meydana gelmişti. Sadece Somali'de bu sene 26 saldırı gerçekleştiği kaydedilirken, bu oran geçen sene 8'di.

IMB yöneticisi Pottengal Mukundan, yüksek risk taşıyan bölgelerdeki şiddet olayları seviyesinin kabul edilemez boyutta olduğunu ifade etti. Yazılı bir açıklama yapan Mukundan, Somali'deki korsanların serbestçe hareket ettiklerini ve sahilden yüzlerce mil açıkta tekneler ve mürettebatını rehin alıp fidye istediğini bildirdi. Açıklamada, mevcut gidişatın devam etmesi halinde 2004 senesinden bu yana korsan saldırılarında görülen düşüşün sona ereceği ifade edildi. Bu sene şimdiye kadar 15 teknenin kaçırıldığı, 3 mürettebatın öldürüldüğü ve 172 mürettebatın rehin alındığı kaydedildi.

Kaynak:sondakika.com

Editör: TE Bilişim