7 Kasım günü Nemrut Limanından hareket ettikten 9 saat sonra gece yarısı Syros adasında tam yol karaya oturan Turkon'a ait Cafer Dede adlı konteyner gemisi hala kurtarılabilmiş değil.

SeaNews Turkey'de yer alan habere göre kaza yerinde 2 römorkör bulunuyor.

Gemi adada turistler için bir ziyaret yeri ve cazibe merkezi oldu.

Mürettebat, geminin balast ve yakıt tanklarında transferler yaparak geminin baş tarafından ağrlığı transfe retmeye çalıştı ancak denizcilerin 9 oturak dedikleri cinsten karaya giden gemiyi kurtarmak mümkün olmadı.

Bunun üzerine geminin bordasına yanaştırılan bir yüzer kreyn marifetiyle geminin baş tarafındaki konteyner yükü limbo edilmeye başlandı. Gemiden alınan konteynerler kreyn dubasının üzerine konuldu. Ancak bu yöntemle alınan sınırlı sayıda konteyner de yeterli hafiflemeyi henüz sağlamadı. Daha fazla konteyner tahliye edilmesinin zaman alacağı bildirildi.

Geminin karinesinde dalgıçlar tarafından gerçekleştirilen sualtı sörveyinde ise korkulan olmadı. Gemide önemli bir hasar oluşmadığı belirlendi. Bunda geminin oturduğu zeminin kum olmasının olduğu kadar gemi baş bodoslaması ve omurgasının buzkıran özellikte inşa edilmiş olmasının da etkili olduğu bildirildi.

Geminin baş tarafında istenen ölçüde hafifleme sağlandıktan sonra geminin karaya oturduğu yerden kurtarılmasına çalışılacak.

 

Editör: TE Bilişim