Boğazdaki kazada kaptan suçlu

ÇANAKKALE Boğazı'ndan, 17 Aralık'ta geçiş yaparken Eceabat Limanı yanındaki balıkçı barınağı ana mendireğine çarparak, karaya oturan Saint Vincent bandıralı ‘Lady Juliet’ adlı yük gemisinin karıştığı kazayla ilgili idari soruşturma tamamlandı.

Denizcilik Müsteşarlığı Çanakkale Bölge Müdürü Ender Kurt, “Gemi Trafik Hizmetleri Müdürlüğünden aldığımız ses kayıtlarının yanı sıra gemi kaptanının ifadesi, bize kazanın gemi kaptanının basiretsizliği nedeniyle olduğunu gösterdi” dedi.

Bölge Müdürü Ender Kurt, yaptığı açıklamada, 163 metre uzunluğundaki 12 bin 296 grostonluk Saint Vincent bandıralı geminin taşıdığı yük nedeniyle önemli bir kaza olduğuna söyledi. Kazanın ardından, gerekli tüm önlemleri aldıklarınına dikkati çeken Kurt, “Gemi'nin Rusya’dan Cezayir’e götürdüğü 6 bin 900 ton gübre, 301 ton ise İMO-1 olarak anlandırılan tehlikeli yükü vardı. Bu nedenle kazanın ardından, gemi kaptanınını kendi kendisini kurtarma talebine izin verilmedi” dedi. Bu işin daha profesyoneller tarafından kıyı desteği alınıp yapılmasına karar verildiğini de vurgulayarak, kurtarma işleminin bu nedenle Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü ekiplerince gerçekleştirildiğini kaydetti.

GEMİ ÇİFT DİPLİ

Genel Müdürlük ekiplerinin çevre kirliğine neden olmadan gemiyi karaya oturduğu bölgeden kurtarıp, Karanlık Liman Bölgesi'ne demirlemesini sağladığıın da aktaran Kurt, “Geminin tekrar dip altı kontrolü yapıldığında çatlak ve yırtık olmadığı, sadece sac kesiminde ezikler olduğu belirlendi. Bu durum bizi sevindirdi. Gemi çift dipli bir gemi. Geminin karaya oturduğu saclar yırtılsa bile, geminin içine deniz suyu sızmayacak ya da içindeki yük denize akmayacaktı. Bu özellik gemiyi kurtarmada bize kolaylık sağladı” diye konuştu. Kurt, geminin taşıdığı amonyum nitratın (gübre) suya karıştığında biyolojik aktiviteyi arttırıp, bir çeşit biyolojik kirliliğe neden olabileceğini de ifade etti.

Kaza anında gemideki yükte patlama ya da yanma gibi bir risk bulunmadığını, bu nedenle kendilerine deniz kirliliğiyle ilgili önlemleri düşünmek kaldığını ifade eden Kurt, “Çanakkale Boğazı'nda her 1.5 günde bir gemi arızası oluyor. Bu nedenle, Türk boğazlar bölgesinde Denizcilik Müsteşarlığı'nın prestij projelerinden birisi olan Gemi Trafik Hizmetleri yönetimi büyük önem taşıyor Kazayla ilgili olarak Gemi Trafik Hizmetleri Müdürlüğü'nden aldığımız ses kayıtlarının yanı sıra gemi kaptanının ifadesi, bize kazanın gemi kaptanının basiretsizliği nedeniyle olduğunu gösterdi” dedi.

22 YILLIK DENEYİMİ VAR

Kurt, gemi kaptanının Çanakkale Boğazı'nı kullanarak 22 yıl karasularımızda sefer yaptığına da değinerek, şu bilgiyi verdi:
“Kaptan, 20 derece iskele yapmaya çalışmış ancak geminin dümeninin kontrolden çıktığını farketmiş. Sonra iskele alabanda yapmış. Bu, geminin yapabileceği maksimum manevra. Bu arada hızını kesmemiş. Kaptan elektronik aksamda bir arıza olduğunu tahmin etmiş, gemi iskeleye dönmeye başladığında da yapacak bir şeyi kalmadığını söylemiş. Yani kaza kaçınılmaz olmuş. Geminin kaptanı daha en başından yanlış manevralar yapmış. Gemi Trafik Hizmetleri'nin talimatına uymamış.”

Kurt, kaptanın, kaza gecesi tecrübesine güvenerek gemisini boğazdan geçirdiği sırada kılavuz kaptan talep etmediğine de dikkati çekti. İncelemenin ardından hatalı olduğu anlaşılan kaptana, ihlal ettiği kurallar gözönünde bulundurularak maksumum ceza uygulandığını da belirtti

 

Editör: TE Bilişim