Boğaz'daki gemi kazaları korkutuyor 
 
İstanbul Boğazı'nda meydana gelen kazalar korkutmaya başladı. Özellikle son zamanlarda yabancı bandıralı gemilerin kılavuz kaptan almadan seyretmesi, Boğaz'da yalılara hasar verirken, sakinlerini de tedirgin ediyor. Kız Kulesi yakınında ger-çekleşen son kazada ise Rus bandıralı gemi ile şehir hatları vapuru birbirine sürtünüp geçerek faciayı kıl payı atlattı.  
 
 
Son zamanlarda Boğazlar'da meydana gelen gemi kazaları, tehlikeli boyutlara ulaşmaya başladı. Bu kazalarda maddi hasarın yanında, çok sayıda can kaybı da yaşandı. En son çarpıcı kaza örneği ise 'Omega–G' adlı Rus bayraklı kuru yük gemisinin Kız Kulesi açıklarında Adalar-Kabataş seferini yapan İstanbul Deniz Otobüsleri (İDO)'nin Adem Yavuz isimli Şehir Hatları vapuruna sürtünmesi oldu. 70 yolcusu bulunan Şehir Hatları vapurunda küçük çaplı maddi hasar meydana gelirken, 2 yolcu yaralandı. Faciadan kıl payı kurtulan yolcular, büyük panik yaşadı. Kaza ile ilgili Liman Başkanlığı'nın incelemesi devam ediyor.

Rus bandıralı Omega-G ile Adem Yavuz'un sürtünmesi son aylarda yaşanan onlarca kazadan sadece biri. Geçtiğimiz mayıs ayında tiyatrocu Oya Başar'ın Yeniköy'deki yalısına Ro-Ro gemisi çarpmış, faciadan dönülmüştü. Bir başka kaza ise yine geçtiğimiz günlerde Bebek sahilinde meydana gelmişti. İstanbul Boğazı'nda dümeni kilitlenen Rusya bandıralı 'Glorius' adlı kuru yük gemisi, çarptığı bir yatı batırmıştı.

Boğazlar'ın güvenliğini tehlikeye sokan bu tip kazalardaki en önemli konulardan biri ise nükleer atık taşıyan ve tehlikeli eşya taşıyan gemilerin başrolde olması. Bu tip kazalar gerek gemi gerekse kıyıdaki yapıların güvenliğini tehlikeye atıyor. Kazaların en önemli sebeplerinden biri de Boğaz'dan geçen gemilerin kılavuz kaptan kullanmaması. Boğaz'dan geçen gemilerde yaşanan kazaların sıklaşmasını gemilerin teknik durumlarındaki kötüye gidişe bağlayan Uluslararası Kılavuz Kaptanlar Birliği Derneği Başkan Yardımcısı Kaptan Cahit İstikbal, ekonomik krizin bu durumda etkili olduğunu dile getirdi. Cahit İstikbal, "Ekonomik kriz nedeniyle gemilerin teknik sağlamlıkları eskisine göre kötü. Kaza yapan gemilerin hepsinde makine arızası var. Bakımı iyi yapılsa bu tür kazalar olmaz. Ancak bu bakımlar da külfetli oluyor. Bakım yapılmamasının sebebi de ekonomik kriz." dedi. ZAMAN
 

Editör: TE Bilişim