İtalyan basınına yansıyan haberlerde, Grosseto Cumhuriyet Savcılığına bağlı sorgu hakimlerince kazaya ilişkin hazırlanan 50 sorunun, uzmanlarca yüzlerce sayfa materyalle cevaplandığı bildirildi.
         
Uzmanların hazırladığı raporda, birinci derecede sorumluluğun, kaza ve riskli manevraya sebebiyet vermesi nedeniyle gemi kaptanı Francesco Schettinoda olduğu belirtildi.
         
Raporda, sorumlular arasında geminin sahibi şirket Costa Crocierenin de olduğunun altı çizildi. Şirketin, olayın meydana geldiği andan itibaren her şeyi bildiği ancak, kriz durumunu idare etmede ve geminin tahliye edilme kararının geç verilmesinde kusurları olduğu aktarıldı.
         
Bilirkişi raporunda, kaza sırasında mürettebatın böyle bir duruma karşı hazırlıksız olduğu da ifade edildi. Gemide olay anında yapılan anonsların İtalyanca olduğu, çoğu Uzakdoğu ülkelerinden olan mürettebatın verilen komutları anlamadığı ve böyle bir kriz durumuna karşı hazırlıksız olduğu kaydedildi.
         
114 bin 500 ton ağırlığındaki Costa Concordia isimli kruvaziyer, yolcu ve mürettebatıyla birlikte toplam 4 bin 229 kişiyle, 13 Ocak Cuma günü yerel saatle 19.00da başkent Romanın batısındaki Civitavecchia kentinden kuzeybatıdaki Savona kentine doğru yol almak için hareket etmiş, yerel saatle 21.45 sularında, Toskana Bölgesi sahillerindeki Giglio Adası açıklarında kayalıklara çarpmıştı.
         
Dev kruvaziyer gemisi, halen adanın birkaç metre açığında yatık halde bulunurken, gemi enkazını bölgeden kaldırma işlemleri de sürüyor. Bu arada halen gemi enkazında olduğu tahmin edilen 2 kişinin cesedi henüz bulunabilmiş değil.
         
2012 yılının en önemli olaylarının başında gelen Costa Concordia kazasına ilişkin Grosseto Adliyesinde devam eden davanın 3. duruşması, 15 Ekim tarihinde yapılacak.
Editör: TE Bilişim