ABD’nin Meksika Körfezi’nde 20 Nisan’daki grizu patlamasından beri 1600 metre derindeki deniz tabanından günde 100 bin varil petrol akıtan petrol kuyusunu kapatma işlemini bir hafta içinde kapatmaya çalışacak sorumlu petrol şirketi İngiliz British Petrolium’un (BP) mühendisleri, son çarelerden biri olarak kuyudan tüm petrolü alabilecek yeni "ağır kapatma" yöntemini deneyecek.

ABD’nin ve belki ileride "tarihte sanayi ürünlerinden kaynaklanan en vahim doğa faciasına yol açan" petrol kuyusu olarak kaydedilecek kaza için ABD Başkanı Barack Obama, "bela petrol kuyusunu bir an önce kapatın" demiş bulunuyor.


İngiliz haber ajansı Reuters’ın kaydına göre, 4-7 gün içinde BP, aşamalarla şu yöntemi deneyecek:
BP’nin üst düzey Başkan Yardımcısı Kent Wells’e göre, mevcut durumda başvurulacak yöntem şu: Başta, hafif kalan 1600 metre derindeki kuyu ağzı kapağından fışkıran tüm hampetrolü deniz yüzeyindeki tankerlere "olduğu gibi, tümüyle aktarmak için" 73 tonluk yeni ağır kapak, kuyu ağzına oturtulmaya çalışılacak.
Sanayi tarihinde hiç karşılaşılmadık bu durumu temelli çözmek, hampetrol fışkırmasını bütünüyle kesmek işin en zor kısmı.
Sualtı robotları, çok zor işlem için dün devreye sokuldu.
Sakat kalan iki sondaj borusu ve pompası tamamen devre dışı bırakılacak.
1600 metre derindeki muazzam su basıncı ve çok soğuk suyla doğalgaz, çevreye yayılan hampetrolün mekanik toplanmasını çok güçleştiriyor.
Eğer 73 tonluk yeni dev petrol kuşatma-toplama kapağı çalışmazsa BP yedeğini hemen devreye sokacak.
BP, 10 Temmuz’da günde 25 bin varil petrol toplayabilecek yeni petrol platformu ve toplama hortumunu devreye sokmuş bulunuyor.
16 Temmuz’da devreye sokulan "Q4000" isimli yeni petrol platformu günde emilen 4 bin varil petrolü anında yakacak biçimde hazırlandı.
Kasırgalara açık olan Louisiana eyaletinin 80 km açığındaki petrol kuyusu bölgesinde 4 tankerin taşıdığı "petrol emme" aygıtları, çok şiddetli fırtınaya karşı da tedbirli olmaya çalışacak.
"Q4000" platformunun yanı sıra "Toisa Pisces" isimli gemi, Transocean şirketinin Discoverer Enterprise ve Discoverer Clean Leader sondaj gemilerinin petrol çekme makinalarıyla donanmış olarak birbirlerine büyük borularla bağlı çalışacak.
BP’nin toplam dört petrol sondaj-toplama gemisi, kasırgaya karşı kısmen tedbirli olarak birbirine bağlantılı dört gemi platformu halinde günde toplam 80 bin varil hampetrol toplamaya çalışacak. Kasırga anında petrol çekme gemileri ve platformları bağlantıyı kopararak kasırga sona erdiğinde birbirlerine bağlantılı boru hatlarıyla hampetrol toplamayı sürdürecek.
Kuyu basıncını düşürmek için iki yardımcı kuyudan ilki deniz tabanından 3 bin 400 metre derinde, 20 Nisan’da patlayan "bela" kuyu Macondo’nun "dibinden 58 metre yüksekte" hazırlandı. BP, 19 Temmuz’a dek bu yardımcı kuyuları işletmeye çalışıyor.

KESİN BİTİRME HEDEFİ
İkinci basınç düşürücü petrol kuyusu deniz tabanından yine 3 bin 400 metre derinde hazırlandı ve 20 Nisan’dan beri muazzam hampetrol kusan Macondo kuyusuna kesin çözüm için ağır toprak ve çimento basılana kadar hazırda tutulacak.
ABD Başkanı Barack Obama’nın tabiriyle "bela kuyunun temelli kapatılması" en erken Ağustos ortalarında belki mümkün olacak.
ABD Başkanı Barack Obama’nın 20 Ocak 2009’da göreve geldiğinden beri ilk kez çok sinirlenerek hükümetinin danışmanlarına "kapatın şu bela kuyuyu" dedirten kaza, ABD’nin tarihinde gördüğü en büyük petrol kazası ve doğa kirliliği.
Meksika Körfezi’nde Mayıs’ta şu anlaşıldı:
ABD çevresinde insan eliyle yapılmış en büyük doğa kirliliği konumunda olan, 21 yıl önceki Exxon Valdez petrol tankerinin kazası ikinci konuma düştü.
24 Mart 1989’da Alaska eyaleti kıyısına yakın konumda Exxon Valdez tankeri, Prens William Boğazı’nda sarhoş kaptanıyla kayalara bindirerek 11 milyon varil petrolü Büyük Okyanus’a döktü. Şimdi Meksika Körfezi’nde olduğu gibi pelikanlar dahil kuşlar, balıklar, su kaplumbağaları, karides türleri, yunuslar, çok çeşit deniz canlısı telef oldu.
ABD Başkanı’nın mayısta "bela" dediği petrol kuyusunun ismi olan "Macondo", And Dağları İnka Kızılderilileri’nin "Kiçua" dilinde "Kulakları Sağır Eden Gürültü" anlamına geliyor.

 

 

 

Editör: TE Bilişim