Darıca'da batan gemi için acil eylem planı

KOCAELİ - İkisi de Türk bandıralı olan 'Turgut Kocabaş' ve 'Zinnet Meta' adlı gemiler önceki gece Kocaeli'nin Darıca beldesi açıklarında çarpıştı. Kazada kuru yük taşıyan 'Turgut Kocabaş' batarken 15 gemici karaya yüzerek kurtulmayı başardı. Çarkçıbaşı Selahattin Şengül ise denizde kayboldu. Batan gemiden sızan yakıtın deniz kirliliğine yol açmaması için 'acil eylem planı' uygulandı.

Kocaeli Çevre ve Orman Müdürlüğü ekipleri, plana dahil olan firmalardan, batan gemiden sızan yakıtın toplanması ve yayılmasını önlemek amacıyla emici ped ile bariyer talep etti. Gemide yaklaşık 40 ton yakıt bulunduğu öğrenilirken, Petrol Ofisi emici ped, TÜPRAŞ da bariyer gönderdi.

Elbiseler hayatta tuttu

Batan geminin kaptanı Eyüp Kıyakoğlu'nun kazadan bir saat önce Darıca Pilot İstasyonu'yla kılavuz kaptan almak için irtibat kurduğu belirtildi. Kılavuz için yavaşladıkları sırada kaza olduğunu belirten Eyüpoğlu, "Telsizle bir gemiyle çarpıştığımızı ve batmakta olduğumuzu anons ederek yardım istedim. Kaptan köşkünden suda batmayan elbiseleri almayı başardım. Personelin bindiği iki filika da alabora oldu. Üzerimizdeki elbiseler sayesinde deniz yüzeyinde kaldık. Bu arada gemimiz tamamen battı. 16 kişilik mürettebattan çarkçıbaşı Selahattin Şengül kayboldu" dedi. (dha, aa)

Radikal

Editör: TE Bilişim